Події
22 вересня 2017
Медична реформа: хворих з інфарктом будуть везти не в найближчу лікарню, а в ту, де дійсно можуть надати допомогу
Таким чином, в країні буде створено мережу, яка охопить всю країну.
news-image

Міністерство охорони здоров'я України підготувало два накази, якими вводяться нові правила функціонування системи надання кардіологічної допомоги і роботи бригад швидкої допомоги.
Про це заявив заступник міністра охорони здоров'я України Олександр Лінчевкий, виступаючи перед журналістами на 18 Національному конгресі кардіологів, інформує «Є!», з посиланням на Цензор.Нет.

Сьогодні мова йде про створення мережі надання допомоги пацієнтам. Крім уже діючих 22 кардіологічних (реперфузіонних) центрів в 18 областях, планується відкрити ще 13.

Таким чином, в країні буде створено мережу, яка охопить всю країну і дозволить своєчасно доставляти пацієнтів в центр в автомобілі екстреної медичної допомоги протягом двох годин.

Один з наказів стосується безпосередньо надання екстреної допомоги і доставки пацієнта в лікарню.

"Він каже, з одного боку, що робити бригаді швидкої допомоги, а з іншого боку, захищає цю бригаду. Тепер швидка може приїхати, зняти кардіограму, упевнитися в діагнозі, зв'язатися з центром, який надає спеціалізовану допомогу, і транспортувати пацієнта не в найближчу районну лікарню, де є хороші лікарі, але у них немає нічого для надання допомоги, а в той центр, де пацієнта врятують ", - пояснює Лінчевський.
За його словами, необхідний кардіоцентр може навіть знаходитися не в тому районі, де живе пацієнт: "Ми закликаємо не дивитися на паспорт пацієнта, а дивитися на його кардіограму".

Дуже важливу роль в цьому плані, на думку заступника міністра, грає налагодження мережі логістики пацієнта, від моменту "захворіло в грудях" до установки стента.

При цьому, за дороги МОЗ не відповідає, і їх якість громадяни повинні вимагати у місцевої влади.

Читайте також: У Дніпрі дівчина під час руху випала із маршрутки: стан потерпілої та подробиці інциденту (відео)
Читайте також: Леді Гага відверто розповіла про свою хворобу
Читайте також: Пожежа у таборі в Одесі: дівчинка врятувала з вогню 8 молодших дітей