Політика
23 вересня 2017
Молдова в ООН наполягає на повному виведенні російських військ і озброєнь зі своєї території
Філіп: На складах російських військ зберігають понад 21 тис. тонн зброї та боєприпасів.
news-image

Молдова наполягає на повному виведенні російських військ і озброєнь із території республіки, заявив прем'єр-міністр Молдови Павел Філіп під час свого виступу на засіданні Генеральної Асамблеї ООН. Про це повідомляє Центр новин ООН, передає «Є!».

Філіп підкреслив, що Молдова просить винести на порядок денний 72-ї сесії Генасамблеї новий пункт "Про виведення іноземних військових сил із території Республіки Молдова" і закликав усіх країн-членів підтримати його "легітимний запит".

Незважаючи на наші очікування, Російська Федерація досі не вивела своїх військових сил із території Республіки Молдова, як цього вимагають міжнародні зобов'язання і відповідно до того, як це було передбачено в молдовсько-російській угоді про припинення вогню від липня 1992 року, у молдовсько-російській угоді від жовтня 1994 року, а також у відповідних документах ОБСЄ, зокрема – у політичній декларації, ухваленій на саміті ОБСЄ у Стамбулі в 1999 році, – зазначив молдовський прем'єр-міністр.

За його словами, військові навчання, які Росія регулярно проводить у Придністров'ї за участю збройних формувань "сепаратистського режиму" в Тирасполі, становлять загрозу для Молдови.

Філіп додав, що, згідно зі звітами ОБСЄ, на складах російських військ зберігають понад 21 тис. тонн зброї та боєприпасів. Незважаючи на те, що вони містяться на території Молдови, у її влади немає жодного контролю над цими боєприпасами, а тому Республіка нездатна виконати свої зобов'язання в межах цілої низки міжнародних конвенцій із роззброєння.

У 1990 році Придністров'я оголосило про суверенітет від Молдови, проте світовою спільнотою незалежності регіону не визнано. Автономії вимагала частина жителів цього регіону. У середині 90-х у Придністров'я офіційно було введено контингент російських миротворчих сил.

Молдова неодноразово вимагала виведення російських військ зі своєї території.