Суспільство
26 вересня 2017
У Раді назвали розмір мінімальної пенсії після реформи
У разі схвалення народними депутатами пенсійної реформи, з 1 жовтня для призначення та перерахунку пенсій застосовуватиметься прожитковий мінімум на 1 грудня 2017 року.
news-image

Мінімальна гарантована пенсія в Україні, в разі ухвалення пенсійної реформи Верховною Радою, збільшиться на 11% і становитиме 1452 гривні.

Про це повідомила прес-служба Комітету Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення з посиланням на голову комітету Людмилу Денісову, пише «Є!» з посиланням на Економічну Правду.

"Для пенсіонерів, які мають повний страховий стаж, із 1 жовтня виплати збільшаться на 140 гривень, або на 11%", - сказала Денисова.

За її словами, в разі схвалення народними депутатами пенсійної реформи, з 1 жовтня для призначення та перерахунку пенсій застосовуватиметься прожитковий мінімум на 1 грудня 2017 року.

Тобто, з 1 жовтня прожитковий мінімум для пенсіонерів, які мають повний страховий стаж, становитиме 1 452 гривні, а не 1 312, як зараз.

Денісова зазначила, пенсійна реформа передбачає надання гарантій для інвалідів із дитинства, дітей-інвалідів, пенсіонерів, які не мають повного стажу, і осіб, які не мають права на пенсію і отримують зараз 949 грн.

Кількість таких громадян на сьогодні - близько 1 мільйона осіб. Розмір пенсії для них збільшиться на 45% і становитиме 1 373 гривні, повідомила Денісова.

Голова комітету також підкреслила, що з 1 жовтня для 5,6 пенсіонерів пенсії в середньому збільшаться на 692 грн.

Це станеться в результаті осучаснення або перерахунку пенсії з урахуванням показника середньої заробітної плати за три останні роки. Для 600 тис. пенсіонерів скасовується 15% обмеження виплати пенсій. Для 104 тис. жінок, які достроково вийшли на пенсію в 55 років - скасовується зменшення розміру пенсій.

"Пенсія є об'єктом індексації. В реформі прописано, що з 2019 року індексація відбуватиметься автоматично. Не знадобиться приймати окремі рішення уряду або Верховної Ради України: на 50% від зростання споживчих цін і на 50% від зростання середньої заробітної плати за один календарний рік. А з 2021 року - за три попередніх календарних роки", - сказала Денісова.

Верховна Рада 13 липня 2017 року ухвалила в першому читанні законопроект про пенсійну реформу, в рамках якої уряд планує в жовтні провести підвищення пенсій на суму від 200 до 1000 грн для 9 млн пенсіонерів, а також запровадити механізм індексації відповідно до інфляції та зростання зарплат.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман 22 вересня під час Години запитань до уряду закликав депутатів Верховної Ради розглянути та прийняти пенсійну реформу на наступному пленарному тижні - 3 жовтня.

Ухвалення пенсійної реформи є однією з умов ключового кредитора України Міжнародного валютного фонду для завершення четвертого перегляду програми співробітництва та отримання п'ятого траншу кредиту, разом із вимогами прискорити приватизацію та показати реальні результати в боротьбі з корупцією.

Читайте також:В Мінсоцполітики розповіли про бонуси для українців, які пізніше підуть на пенсію