Події
27 вересня 2017
Російський суд оголосив вирок Ільмі Умерову
Суд призначив покарання у вигляді двох років колонії поселення.
news-image

Окупаційний Сімферопольський районний суд у середу, 27 вересня, виніс вирок у справі одного з лідерів кримськотатарського національного руху Ільмі Умерова, призначивши йому покарання у вигляді двох років колонії поселення. Про це повідомляє "Крим.Реаліі", передає «Є!» із посиланням на Обозреватель.

Зазначається, що оголошення вироку в суді почалося раніше ніж треба, без присутності адвоката Умерова Марка Фейгіна та захисника Олександра Подрабінека.

Перед судовим засіданням адвокат Ільмі Умерова висловлював надію на те, що оприлюднена 25 вересня доповідь Верховного комісара ООН з прав людини щодо ситуації в анексованому Криму може вплинути на пом'якшення вироку його підзахисному.

Раніше окупаційний прокурор запросив покарання для Ільмі Умерова у вигляді 3 років і 6 місяців позбавлення волі умовно, з випробувальним терміном на 3 роки і забороною на три роки займатися публічною і викладацькою діяльністю.

За словами адвоката Миколи Полозова, з урахуванням стану здоров'я Умерова, вердикт окупаційного суду "рівносильний смертному вироку".

"Непропорційно жорстокий вирок обумовлений лише тим, що Ільмі Умеров кримський татарин... Крім того, існує небезпека, що російська влада вивезе Ільмі Умерова на материк для відбування покарання, щоб утруднити до йому доступ рідних і адвокатів", - написав він у Facebook.

Позицію Полозова також розділяє глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, який нагадав, що Умеров страждає хворобою Паркінсона в прогресуючій формі, гіпертонією і цукровим діабетом.

"Це означає ні що інше, як позбавлення людини елементарної медичної допомоги та сприяння рідних", - написав він у Facebook.
"Росія засудила Ільмі Умерова до смерті. Міжнародна спільнота і його інституцій наданий вибір - запобігти вбивству Ільмі Умерова або обмежитися черговою заявою з висловлюванням "глибокого" занепокоєння", - підкреслив Чубаров.

Колонія-поселення - різновид пенітенціарних установ у РФ, у яких відбувають покарання засуджені до позбавлення волі за злочини, вчинені з необережності, а також особи, які вперше вчинили злочини невеликої або середньої тяжкості. Такі установи, в основному, розташовані в лісових північних та східних регіонах Росії.

У 2016 році слідчі ФСБ Росії порушили проти Ільмі Умерова кримінальну справу за звинуваченням у публічних закликах до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Росії.

Під час розслідування окупанти примусово направляли заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу на психіатричну експертизу.

Сам Умеров вважає порушену проти нього кримінальну справу політично мотивованою.

Читайте також: Окупанти в Криму визнали Умерова екстремістом і блокують його рахунки