Події
27 вересня 2017
Вибухи на складі боєприпасів Вінничини: військові екперти назвали можливі причини
Усі ці пожежі сильно підривають боєздатність українського війська.
news-image

Калинівка - це вже четвертий з початку російської агресії вибух на українських складах із боєприпасами. До цього були склади неподалік Маріуполя, Балаклії, Сватового. А ще була надзвичайно масштабна пожежа у Лозовій у 2008 року. Щоразу і експерти і самі військові наголошували, що потрібно посилити охорону складів, інформує «Є!», з посиланням на ТСН.

І от уже Калинівка. Це вже не Східна Україна, якщо дирверсанти дісталися сюди, то де ж СБУ, запитує військовий експерт Олег Жданов. Він вважає, що все-таки підпалили не якісь там невловимі диверсанти, а свої - або через недбалість, або ж навмисно, щоб приховати нестачу.

«Звучить інформація, що туди має біла їхати аудиторська перевірка, те ж саме біло в Балаклії», - каже експерт.

Колишній керівник зовнішьої розвідки Микола Маломуж в усьому звинувачує спецслужби - недогледіли. Навіть якщо це був банальний підпал, органи мали б виявити.

«Що там проник якийсь агент, терорист - це малоймовірно сьогодні. Версію теракту треба розглядати, але вона малоймовірна, а от версія «халатністі», «злого умислу», що було або розкрадання і підпал, або побутовий формат причини, це може бути реально», - каже Микола Маломуж.

Але усі ці припущення експертів заперечує Сергій Місюра, офіцер з головного управління розвитку та матеріального забезпечення Збройних Сил. Він стверджує, що СБУ та спецпідрозділи на Вінничині не просто проводили навчання, вони справді ловили диверсантів. Ба більше, частину з них упіймали, але ті, що залишилися таки відважилися на диверсію.

Хай там як, усі ці пожежі сильно підривають боєздатність українського війська.

«Окрім того, що нам потрібна летальна зброя, ми повинні чітко опікуватися тим, що ми маємо. Тому що зараз закупити боєприпаси до танків чи артсистем надзвичайно складно. По-перше цих калібрів в Європі майже не залишилося, по-друге, наші потреба часто ігноруються», - каже експерт Сергій Згурець.
Читайте також: З українських військових хочуть знімати штрафи за пошкоджене майно
Читайте також: Омелян повідомив коли відновлять рух поїздів через Калинівку