Суспільство
28 вересня 2017
Хочемо на власні очі побачити українську школу в Угорщині чи Румунії, – І. Геращенко
Ірина Геращенко вважає, що новий Закон «Про освіту» жодним чином не порушує права нацменшин, водночас, цікаво було б глянути на українські школи в Угорщині та Румунії, яких «просто не існує».
news-image

Перша заступниця голови Верховної Ради Ірина Геращенко вважає, що новий Закон «Про освіту» жодним чином не порушує права нацменшин. Водночас, за словами політика, цікаво було б глянути на українські школи в Угорщині та Румунії, яких «просто не існує».

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook, повідомляє «Є!» з посиланням на ZIK.

«Щодо угорців і румун, то на сесіі ПАРЄ у Страсбурзі, думаю, нашій делегації варто запросити відвідати румунські і угорські школи і класи, які функціонують на Західній Україні, там є десятки шкіл з мовами нацменшин», – пише пані Геращенко.

Натомість вона хотіла б побачити та відвідати хоча б одну українську школу чи клас в Румунії та Угорщині. Однак, за її словами, їх там просто-на-просто не існує.

Крім того, вона вважає обурливими «шаманські танці» Росії навколо нового українського закону.

«Не держдумі РФ влаштовувати шаманські танці щодо нашого Закону «Про освіту». В країні, де проживає близько 10 мільйонів української діаспори, немає жодного українського класу чи школи, жодного ТБ-каналу чи радіо, жодної української газети, з української мови відверто знущаються на федеральних каналах, а українці і Україна оголошені вселенським злом. Я мовчу вже про 10 тисяч вбитих «русской весной» українців на Донбасі», – наголошує Ірина Геращенко.

Вона підкреслила, що новий закон – надзвичайно ліберальний. І окрім мовної статті, там є багато нововведень, які допоможуть зробити українську освіту конкурентнішою та кращою. 

Читайте також:В Міносвіти готують уточнення щодо мови викладання в українських школах