Світ
28 січня 2015
«Добре, що Путін не приїхав до Аушвіца», - польські ЗМІ
Своїм приїздом Путін затьмарив би колишніх в'язнів табору і ветеранів Другої світової
news-image

"Добре, що Путін відмовився від приїзду до Аушвіца. Добре, що приїздить Порошенко, а усвідомлення внеску солдатів з України в перемогу над третім Рейхом - в інтересах цілої Європи", вважає польське видання Gazeta Wyborcza.

Про це пише Є | Єдність.інфо.

У Європі, чия політична культура в повоєнні роки спиралася на принцип "ніколи більше", знову точиться звичайна війна, у якій сторонами виступають онуки солдатів Червоної армії, яка 70 років тому визволяла Аушвіц, зауважує видання.

На думку газети, організатори меморіальних заходів знайшли ідеальну формулу вшанування пам'яті жертв Голокосту - відмовилися від промов глав держав чи урядів, щоб на церемонії не домінував політичний порядок денний, а надали слово спогадам уцілілих жертв Аушвіца.

Читайте також: Опубліковано документи про національний склад 60-ї армії, яка визволяла Освенцим

"Немає жодних сумнівів у тому, що самим своїм приїздом Володимир Путін затьмарив би всіх інших гостей, особливо колишніх в'язнів табору і ветеранів Другої світової, і викликав би протести громадської думки. Заради послання, яке має містити пам'ять про Аушвіц, цього треба було уникнути, - пише автор статті у "Виборчій". - Тому урядам надіслали відкриті запрошення, які не пропонували рівня представництва".