Світ
29 вересня 2017
Уряд Каталонії хоче, щоб пенсії жителям «незалежної республіки» платила Іспанія
Каталонська влада хоче, щоб пенсії жителям "республіки", якщо така раптом буде утворена, платив центральний уряд.
news-image

Згідно з офіційними даними Міністерства праці Іспанії, опублікованими у виданні El Mundo, у 2017 році в Каталонії налічувалося понад 1,7 мільйона пенсіонерів, які в середньому отримували щомісячну виплату в розмірі близько € 958, передає «Є!»

В цілому це становило € 1,635 мільярдів на місяць, що є найбільшою сумою серед усіх іспанських автономій. В цьому плані зрівнятися з Каталонією можуть тільки Андалусія, де 1,5 мільйона пенсіонерів в цілому отримують € 1,268 мільярда, і автономне товариство Мадрид (1,126 мільйона чоловік і € 1,228 мільярда виплат).

При цьому на частку Каталонії доводиться 25% від всього обсягу дефіциту іспанської системи соціального забезпечення, що відповідає € 4,7 мільярда. Тільки в період з січня по червень 2017 року цей дефіцит становив € 1,9 мільярда, з яких € 1,4 мільярда припали на провінцію Барселона, яка є лідером за даним показником.

Розуміючи ситуацію, що склалася, каталонський уряд хотів би, щоб пенсії жителям "незалежної" республіки, - якщо така раптом буде утворена, - платив центральний уряд.

Як стверджує радник каталонського Женералітата Долорс Басса, йдеться про якийсь «перехідний періоді» до тих пір, поки Каталонія не сформує власну систему соціального забезпечення.

Який для цього буде потрібно термін, на даний момент ніхто не має ані найменшого уявлення, проте один рік такого «змісту на утриманні» обійшовся б Іспанії у € 22 млрд.

Зрозуміло, представники іспанського уряду в особі міністра праці Фатіми Баньес вже дали зрозуміти, що «годувати» каталонських пенсіонерів на шкоду економіці країни ніхто не має наміру.

Читайте також: У "ЛНР" не видають пенсії та пропонують людям "не створювати напруженості"