Світ
3 жовтня 2017
Ми не хочемо травматичного розриву з Іспанією, - лідер Каталонії
Каталонський лідер також оголосив про створення комісії для розслідування насильства, яке відбулося в неділю під час референдуму.
news-image

Президент Каталонії Карлес Пучдемон заявив, що не планує «травматичного» розриву з Іспанією після проведення забороненого референдуму про незалежність.

Про це пише «Є!» з посиланням на ZIK.

«Ми не хочемо травматичного розриву... Ми хочемо нового розуміння з Іспанською державою», – сказав він на прес-конференції в понеділок, 2 жовтня, пише ВВС.

Він також додав, що поки не відбулося контактів з урядом у Мадриді під керівництвом прем’єр-міністра Маріано Рахоя після проведеного голосування.

Каталонський лідер також оголосив про створення комісії для розслідування насильства, яке відбулося в неділю під час референдуму.

Повідомляється, що Пучдемон звернувся до міжнародного посередництва, щоб допомогти вирішити кризу, яка зростає, повідомляє «Європейська правда».

Нагадаємо, 1 жовтня, у Каталонії відбувся референдум щодо відділення від Іспанії. Офіційний Мадрид обіцяв не допустити його проведення, оскільки він незаконний.

Десятки тисяч каталонців вийшли на вулиці Барселони на марш проти референдуму про незалежність регіону. Водночас у Каталонії почали збиратися черги з бажаючих проголосувати на референдумі. Вони формувалися за чотири години до запланованого початку голосування.

Голосування розпочалося о 9.00 за місцевим часом на тлі сутичок з поліцією. Пізніше у мережі з’явилися фото і відео поранених. Лідер Каталонії повідомив, що поліція Іспанії почала стріляти в людей.

Кількість поранених у ході сутичок з поліцією в день референдуму про незалежність Каталонії зросла до 761 особи. У підсумку постраждало щонайменше 844 особи.

Голова уряду Іспанії Мар’яно Рахой після завершення голосування в Каталонії виступив з екстреним зверненням, заявивши, що референдум не відбувся.

Заступник голови уряду Каталонії Оріол Жункерас заявив, що каталонський парламент буде в односторонньому порядку приймати рішення про незалежність.

Каталонський уряд заявив, що близько 2,26 мільйона людей віддали голоси на забороненому референдумі за вихід з Іспанії в неділю, і 90 відсотків з них проголосували за відокремлення. 

Читайте також:Каталонський референдум вплине на євро, - експерт