Суспільство
4 жовтня 2017
За розкладом: коли пити каву, щоб отримати максимальну користь
Випивши горнятко кави, ви станете набагато продуктивнішими. Ефект збережеться на кілька годин.
news-image

Восени каву п’ють і палкі кавомани, і навіть ті, хто не є прихильником: для того, щоб зігрітися і щоб здолати сезонну сонливість. Проте, це – специфічний напій, і, якщо вживати його нераціонально, може спричинити шкоду, пише «Є!» з посиланням на портал 0342.

Тож, як пити каву правильно?

Ранок. Найефективніше кава «працює» в ранкові години, а саме з 10 до 11 ранку. Випивши каву в цьому проміжку, ви:

– Підвищите працездатність. Кофеїн викликає потужний викид адреналіну в кров. Тому, випивши горнятко кави, ви станете набагато продуктивнішими. Ефект збережеться на кілька годин, до обіду. Але кавою не варто зловживати, оскільки у великих кількостях вона викличе прискорене серцебиття і головний біль. 

– Поліпшите пам’ять завдяки невеликій кількості кофеїну. Наприклад, прослухавши якийсь новий матеріал, випийте горня кави – і  краще засвоїте нову інформацію. Слід пам’ятати, що такий ефект можливий лише для короткотермінової пам’яті.

День. Найбільш корисним вживання кави є у період із 13:30 до 14:00. Саме в цей період рівень кортизолу в крові зменшується, через це знижується уважність і зосередженість. Споживання кави викличе викид нової порції кортизолу. І ви:

– Припините засинати на ходу. Кофеїн блокує дію аденозину – речовини, що викликає сонливість. Зазвичай денний пік стану сонливості припадає саме на 14:00. Потрапляючи в організм, кофеїн починає «працювати», і вже через 30-60 хвилин ви відчуєте, що сонливість відступила. 

– Активізуєте увагу. Те, що горня кави допомагає сконцентруватися, ми знаємо давно. А ось вчені довели, що помірне споживання кофеїну допомагає точніше вирішувати завдання. Крім того, кофеїн прискорює швидкість реакцій і засвоюваність нової інформації.

Вечір. Після 16:00 кава просто протипоказана, оскільки збудлива дія, яку вона чинить на нервову систему, триває досить довго. Випивши ввечері горнятко кави,буде важко заснути чи погіршиться якість сну.

Добова норма споживання кави не повинна перевищувати 400 мг. Якщо п’єте більше, ризикуєте отримати проблеми: безсоння, тахікардію, мігрень, підвищений тиск і проблеми шлунково-кишкового тракту.

Читайте також:Суд у Німеччині постановив, що тістечко та кава це не повноцінний сніданок