Події
4 жовтня 2017
У законопроекті про реінтеграцію Донбасу Росію названо агресором
Межі окупованих територій в Донецькій та Луганській областях визначаються за поданням Генерального штабу Збройних Сил України.
news-image
Законопроект про реінтеграцію Донбасу передбачає визнання Росії державою-агресором, пише «Є!» з посиланням на Еспресо. Текст проекту закону був опублікований на сайті Верховної Ради.
 
"Відзначаючи, що Російська Федерація ініціювала, організовувала та підтримувала терористичну діяльність в Україні, здійснює збройну агресію проти України та тимчасову окупацію частин її території, застосовуючи регулярні з’єднання і підрозділи збройних сил", – йдеться в документі.

Зазначається, що вказані дії грубо порушують досягнуті домовленості на міжнародному рівні.

Згідно з документом у Донецькій та Луганській областях тимчасово окупованими територіями визнаються:

  • сухопутна територія та її внутрішні води у межах окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей;
  • внутрішні морські води і територіальне море України, що прилягає до сухопутної території, визначені в попередньому пункт;
  • повітряний простір над територіями, зазначеними у пунктах 1 і 2 цієї частини.

Межі окупованих територій в Донецькій та Луганській областях визначаються за поданням Генерального штабу Збройних Сил України.

У пояснювальній записці до законопроекту вказано, що цим проектом закону буде визначений правовий режим територій окремих районів Донецької та Луганської областей, на яких не діють органи влади України, як тимчасово окупованих територій.

"Положення законопроекту дають змогу підвищити ефективність реалізації заходів забезпечення національної безпеки і оборони на територіях Донецької та Луганської областей", - йдеться у пояснювальній записці.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко доручив розробити законопроект про повернення окупованих територій.У БПП пояснили, що потреба в законі "Про особливості державної політики з відновлення державного суверенітету на окупованих районах Донбасу" виникла через фактичний вихід Росії з мінського процесу врегулювання збройного конфлікту.

Очільник фракції БПП Артур Герасимов пояснив, що законопроект щодо реінтеграції окупованих територій не буде передбачати введення воєнного стану.Представник президента в парламенті Ірина Луценко заявила, що закон про реінтеграцію Донбасу назове Росію агресором і надасть президенту право запроваджувати надзвичайний стан, воєнний стан, вводити війська, застосовувати збройні формування у будь-який період на невизначений термін.Нардеп від "Народного фронту" Антон Геращенко каже, у цьому законі будь-які зміни права власності на окупованих територіях Донбасу визнають незаконними. 

Читайте також:Порошенко пропонує Раді визнати ОРДЛО окупованими Росією територіями, - законопроект