Україна
4 жовтня 2017
2019 рік може бути дуже поганим для України, – американський професор
Професор Військово-морського коледжу США Ніколас Гвозьдєв попереджає про небезпеку для Києва від стратегії РФ щодо позбавлення України транзитного потенціалу.
news-image

У Заходу немає стратегії щодо того, як діяти в умовах створення РФ нових газогонів в обхід України, пише «Є!» з посиланням на Главком.

Професор Військово-морського коледжу США Ніколас Гвозьдєв попереджає про небезпеку для Києва від стратегії РФ щодо позбавлення України транзитного потенціалу, і це може дати перші результати менше чим через два роки.

Навіть до подій на Майдані у 2013-2014 роках Кремль реалізовував політику щодо зменшення залежності від транзиту своїх енергоресурсів через території пострадянських держав, в тому числі і через Україну. Однак після революції РФ подвоїла зусилля. Про це професор Гвозьдєв написав у статті для відомого видання The National Interest.

Не зважаючи на санкції Заходу, використання ЄС своїх регуляторних повноважень, короткострокові протиріччя із Туреччиною після збиття російського бомбардувальника в листопаді 2015 року, росіяни не відмовилися від такої політики. Росія і далі продовжує говорити про перенаправлення експорту енергоресурсів по новим маршрутам із 2019 року.

Ніколас Гвозьдєв нагадує про те, що сам по собі такий розвиток подій не є загрозливим для України в площині забезпечення власних потреб в енергоресурсах. Оскільки було здійснено значний прогрес як у забезпеченні поставок газу із ЄС і вугілля із США. Однак припинення транзиту газу через територію України може вдарити по доходам, при цьому що США і ЄС не зможуть компенсувати втрати доходів від використання української ГТС. На сам кінець існує можливість, що конфлікт на сході може розширитися на інші регіони України після 2019 року, де проходять магістральні газопроводи і які до цього не зачепив конфлікт.

Тому, як резюмує Ніколас Гвозьдєв, перед Заходом є чіткий дедлайн, коли будуть створені нові газопроводи в обхід України (Північний потік-2, Турецький потік), а дія договору між Україною і РФ щодо транзиту газу завершиться. Тому вже сьогодні необхідно напрацьовувати відповідний набір кроків для гарантування інтересів Заходу в цьому питанні і не розраховувати на поблажливість РФ. 

Читайте також:Мовний скандал у Раді: з'явилося відео «покарання» російськомовного нардепа