Події
6 жовтня 2017
СБУ виявила кол-центри, які працювали на Росію та анексований Крим
Серед клієнтів, яких обслуговували кол-центри за технологією ІР-телефонії, були російські комерційні структури та муніципальні установи.
news-image

Співробітники СБУ викрили нелегальні кол-центри у Миколаєві та Херсоні, які обслуговували клієнтів з Росії і анексованого Криму.

Про це повідомляє прес-центр СБУ, пише «Є!» з посиланням на ZIK.

«Правоохоронці встановили, що організувала незаконний бізнес в Україні московська компанія для оптимізації витрат. Серед клієнтів, яких обслуговували кол-центри за технологією ІР-телефонії, були російські комерційні структури та муніципальні установи», – йдеться у повідомленні.

Оперативники спецслужби задокументували, що серверне обладнання зі спеціальним програмним забезпеченням, електронною базою даних клієнтів було у Росії, адміністрування «українського» сегменту баз здійснювалось через віддалений доступ. Кандидати на роботу в компанію, попри неофіційне працевлаштування, були зобов’язані повідомити роботодавцю персональні дані: номери мобільних телефонів, адреси поштових електронних скриньок, акаунти у соцмережах. Вони також надавали анкетні дані близьких родичів.

«Співробітники СБУ встановили, що серед клієнтів кол-центру були й українські компанії. Наразі перевіряється інформація про можливе копіювання їхніх баз даних на російські сервери за замовленням спецслужб РФ», – зазначають у спецслужбі.

Під час обшуків у нелегальних «філіях» у Миколаєві та Херсоні правоохоронці вилучили документацію, яка підтверджує незаконність функціонування кол-центрів. Серверне обладнання та комп’ютерна техніка відправлені на експертизу для підтвердження фактів передачі інформації про українських громадян до РФ та користування нею російських спецслужб.

Працівники Держпраці та фіскальної служби також зафіксували, що майже вісімдесят відсотків персоналу працювали без укладання трудових договорів, отримуючи заробітну платну у конвертах. Гроші на фінансування «філій» надходили із головного офісу в Москві на рахунки, відкриті у російському банку.

Наразі діяльність компаній в Миколаєві і Херсоні заблокована, на банківські рахунки накладено арешт, перевіряються також факти відмивання грошей через конвертаційні центри.

Триває досудове слідство.

Читайте також:Стала відома доля командування арсеналу в Калинівці (відео)

Читайте також:У Києві «працівник СБУ» напав на бабусю, яка продавала малину