Суспільство
6 жовтня 2017
Як перевірити мед на наявність домішок: 5 способів
Найлегшим способом буде перевірка за допомогою шматочка рихлого паперу.
news-image

Мед - всім відомий ласий продукт, що так само є відмінними ліками від багатьох хвороб, проте останнім часом підвищився ризик купити підробний продукт. Ось прості способи, завдяки яким легко вдасться визначити, наскільки висока якість продукту, в домашніх умовах.

Інформує «Є!», з посиланням на terrawoman.ua.

Для одного із способів перевірки цього продукту на натуральність знадобиться налити в плоску тарілку невелику кількість меду, після чого додати туди воду в співвідношенні 1 до 3. Далі слід інтенсивно струсити тарілку в горизонтальній площині. Після цього у натурального бджолиного меду верхня частина обов'язково покриється малюнком, що дещо нагадує стільникові осередки.

Після цього невелику кількість солодкості треба відлити в розеточку, куди викласти маленький шматок хліба і спостерігати за його поведінкою. Скибочка в течії 10 хвилин обов'язково почне розвалюватися, у тому випадку, якщо мед розбавлений цукровим сиропом. Так само, шматочок затвердіє, якщо мед натуральний.

 Ще одну перевірку якості можна провести завдяки дроту із звичайної нержавіючої сталі. Для того, щоб перевірити якість продукту її треба розігріти до червоності, після чого занурити в продукт, а потім вийняти. Якщо поверхня дроту чиста, то мед натуральний. Наявність нальоту вкаже наявність домішок і взагалі низьку якість цього продукту. 

Найлегшим способом буде перевірка за допомогою шматочка рихлого паперу. Для цього можна використати серветки або навіть простий газетний лист! На клаптик треба налити декілька крапель меду, якщо папір залишився сухим - мед натуральний, а ось якщо є сліди вологи - мед є підробним. Привабливістю цього методу є те, що з його допомогою мед можна перевірити ще при купівлі.

 Ще одним легким способом стане перевірка через склянку води. Якщо в теплу воду опустити ложку меду і дати їй постояти в течії години, то можна легко визначити його якість. Якщо на воді з'являться пластівці, а на дні осідань - мед підробний. Проте, часто в мед можуть додати інші домішки. Краще всього визначити їх допоможе хімічний аналіз в лабораторії, проте якщо купується кілограм меду для особистого вживання, хімічний аналіз покажеться занадто дорогим способом. Є альтернативні способи.

Якщо по крапельці меду провести хімічним олівцем, то фальсифікацію товару виявить фіолетовий або зелений колір, що з'явився. Ознакою наявності домішок в меді служить поява кристалів, а в центрі утворення бурої рідини. 

Захиститися від купівлі старого меду, що зацукрувався, так само можливо. Якщо продукт нещодавно розтоплювали, то підозру повинна викликати зайва прозорість продукту. Якісний мед - ці відмінні ласощі, здатні лікувати різні недуги, тільки ось будь-які домішки відразу позбавляють його корисних якостей, тому краще уважно підходити до його купівлі. 

Читайте також: У зразках меду зі всього світу виявлено велику концентрацію інсектицидів
Читайте також: В НАЗК знають 85 способів як вдосконалити перевірку е-декларацій