Суспільство
8 жовтня 2017
Віче у Миколаєві підтримало звернення до Ради щодо розпуску міськради та оголошення виборів
Сьогодні на Соборній площі у Миколаєві відбулося віче.
news-image

Сьогодні на Соборній площі у Миколаєві відбулося віче — близько 3 тисяч містян прийшли підтримати міського голову Олександра Сєнкевича, який оскаржуватиме у суді рішення міської ради від 5 жовтня про висловлення йому недовіри, передає «Є!».

Крім того, за результатами зборів представники громади Миколаєва одноголосно підтримали пропозицію Олександра Сєнкевича звернутись до Верховної Ради України щодо розпуску Миколаївської міської ради, а також оголошення нових виборів депутатів міськради та міського голови.

Те, що відбулося у четвер, я назвав згвалтуванням місцевого самоврядування. 42 особи, які сиділи у сесійній залі, проголосували за висловлення недовіри міському голові. Вибір миколаївців просто втоптали у бруд і сказали, що ви тут нічого не вирішуєте. Вирішують 42 депутати, які між собою домовились і які вирішили все за вас, – сказав Олександр Сєнкевич.
Ми зробили маленький підрахунок і додали голоси миколаївців, які два роки тому підтримали цих 42 депутатів - вийшло трохи більше 20 тисяч голосів. За мою кандидатуру на посаду міського голови проголосували 80 тисяч вас, миколаївців. І сьогодні мова йде не про те, чи повинен бути міський голова Сєнкевич на своєму місці чи ні. Мова йде про те, що вибором людей знехтували, знехтували конституційним правом. Я хочу сказати, що я не здамся. У понеділок ми йдемо до суду і будемо очікувати на його рішення. Я впевнений, що така кількість людей, яку ми сьогодні бачимо, буде прикладом того, що миколаївців не можна обдурити, не можна знехтувати їх правами. Також ми будемо звертатись до Верховної Ради про розпуск міської ради та нові вибори як депутатів, так і міського голови. Я піду на ці вибори разом із вами, – додав під час віче до мешканців Миколаєва Олександр Сєнкевич.

Мешканець Миколаєва, ветеран АТО Олег Кравець із трибуни наголосив, що у 2015 році Миколаїв довів, що тут є справжнє громадянське суспільство: «Тоді ми показали всім, що самі можемо обрати свого мера і можемо відстоювати наші голоси. І сьогодні підтримка нашого вибору має відбуватись саме таким же чином.

Тих 42 "боягузи" мають піти. Таку кількість людей, яка зібралась тут на віче, не збере жоден із них. Ні в якому разі ми більше не допустимо, щоб у нашому місті правила продажна кліка, яка 20 років розграбовувала місто".

Народний депутат "Об’єднання "Самопоміч" Роман Семенуха, який разом із іншими представниками парламентської фракції також приїхав підтримати вибір миколаївців, наголосив, що система завдала удару по Олександру Сєнкевичу, бо він не дав себе зламати.

Хочу, щоб ви знали, замовник цього всього — Адміністрація Президента України. А голова обласної адміністрації виконує цей сценарій. Я вважаю, що депутати облради мають негайно зібрати сесію і висловити недовіру голові Миколаївської ОДА. Також я переконаний, що незалежно від рішення суду, який розглядатиме позов Олександра Сєнкевича, міська рада не має права на подальше існування. Ті 42 людини не мають більше жодного морального права називатися депутатами. І тому у легітимний спосіб я пропоную миколаївцям ініціювати публічне відкликання цих депутатів. Сьогодні – це чи не єдиний мирний спосіб перезапустити процес місцевого самоврядування і врятувати Миколаїв від бандитів, – зазначив народний депутат і додав, що фракція "Об’єднання "Самопоміч" у Верховній Раді також ініціюватиме процес перевиборів у Миколаївську міську раду.