Війна
28 січня 2015
"Евакуація" від бойовиків: відпустили жителів села і підірвали їх біля українського блокпоста
Жителі села Жолобок, яким бойовики забороняли виїжджати в Україну, розповіли про свою "евакуацію".
news-image

Жителі села Жолобок, розташованого в районі запеклих боїв за 31-й і 29-й блокпости "Бахмутськой" траси на Луганщині, зуміли виїхати на територію України і розповіли про життя в окупованих районах Донбасу.

Про це у своєму Facebook розповів відомий блогер Сергій Іванов, повідомляє Є | Єдність.інфо із посиланням на Главред.

У селі Жолобок, Слов'яносербського району Луганської області, який нещодавно окупували бойовики, кілька днів насильно утримували 15 мирних жителів, що залишилися в живих після масованих артобстрілів.

"Люди який день сидять у підвалах і просять, щоб їм дозволили покинути село і піти в тил, на підконтрольну українській владі територію. Незважаючи на проблеми зі зв'язком, мені вдалося додзвонитися одному з місцевих жителів, який і попросив вжити всіх заходів для того, щоб досягти з росіянами угоди щодо евакуації мирних громадян. Також мені повідомили, що йти з села російські військові заборонили всім ", - повідомляв Іванов 25 січня.

Також блогер додав, що він зв'язався з "представниками АТО" і попросив "підключитися до процесу порятунку мирних громадян України представників ОБСЄ, Червоного Хреста та інших міжнародних структур. Не виключено, що готується чергова масштабна провокація, і військам агресора потрібні трупи українців для новин" .

Пізніше він додав, що "представники ОБСЄ додзвонилися до мешканців Жолобка і з'ясували у них, що російські військові зігнали в один підвал сім чоловік і нікуди не випускають. Що з рештою - поки невідомо".

Сьогодні, 28 січня, бійці "Айдара", які несуть службу на 29-му блокпосту, повідомили про теракт, який стався на їхніх очах.

"Неподалік від 29 блокпоста на фугасі сепаратистів підірвалася машина з цивільними. Всі вціліли, троє поранених. Евакуювали і переправили до лікарні", - повідомив один з добровольців.

Також він виклав фотографії з місця події:

"Залишки підірваної машини. Людям ДУЖЕ пощастило, залишилися живі".
"Розповідали про сепаратистів багато чого. Грабують. Виносять все - навіть дитячі скарбнички, іграшковий вертоліт керований, всю їжу - у місцевих навіть не питають, чи залишилося їм що, все тепле взуття і речі, всю апаратуру, навіть стару. А заходив в Жолобок першим спецназ ГРУ зі своїми відомими нашивками - кажан тримає в пазурах земну кулю. Танкісти сепаратистів - все якісь буряти вузькоокі. І нема чого після цього розповідати про місцеве ополчення ", - розповів айдаровец.

Крім того, він додав, що місцеві повідомляли про великі втрати в рядах бойовиків:

"За словами місцевих, у сепаратистів серйозні втрати в живій силі завдяки нашій артилерії. Сьогодні вони влаштували" день тиші "щоб під прикриттям туману спокійно зібрати по полях трупи своїх" .

У свою чергу, Іванов розповів про долю уцілілих жителів села.

"Ситуація із заручниками з села Жолобок Слов'яносербського району Луганської області частково вирішилася. Вирішилася, як це зазвичай і трапляється на Донбасі, жорстоко і безглуздо", - сказав він.
"Ще позавчора регулярні війська ЗС РФ, що базувалися у Жолобку, покинули цей населений пункт, залишивши його на піклування росіян же, але козаків, цих нещадних православних кентаврів, що ментально застрягли десь між XVI і XIX ст.ст., однак володіють навичками володіння сучасною зброєю. Оскільки протокол безпеки не дозволив представникам як ОБСЄ, так і Червоного Хреста самим виїхати в село і вивезти заручників, то проблему вони намагалися вирішити за допомогою телефону і телеграфу. Крім того, наскільки мені відомо, наші військові з 29-го блокпоста також пропонували папахоносцям забрати людей, однак ті відмовлялися вступати в переговори. У підсумку, сьогодні сімом заручникам, у розпорядженні яких були два старих автомобіля марки "Жигулі", раптово дозволили покинути село, але без супроводу. Люди поринули в автомобілі та після огляду повпредами козаків виїхали у напрямку до 29-му блокпосту, щоб, пройшовши огляд вже на рубежі контрольованої нами території, опинитися в тилу. Незадовго до виїзду з т.зв. "нейтральної" зони, практично перед самим блокпостом один з автомобілів вибухнув. Військові кажуть, що причиною вибуху став захований в ньому радіокерований фугас. Версія про те, що, підірвавши автомобіль з мирними людьми, російські окупанти планували нанести удар по нашому блокпосту, є єдино можливою і логічною. Люди, що знаходилися в замінованому автомобілі, зараз у Лисичанської лікарні. У чоловіка відірвана одна нога і відкритий перелом другої. Жінка - у вкрай важкому стані в реанімації. Третій поранений - менш важкий, проте в стресі. Друге авто доїхало благополучно. Як я і говорив, всього сім чоловік. Про долю решти восьми (спочатку йшлося про 15 заручників) поки нічого не відомо ", - повідомив Іванов.

Нагадаємо, раніше відомий волонтер Роман Доник висловив думку про те, що атаки бойовиків на українські позиції, знущання над полоненими і  теракти мають на меті зірвати процес мобілізації в Україн