Авторизація

Світ
12 жовтня 2017
Пучдемон заявив про готовність до діалогу з владою Іспанії
Лідер Каталонії наголосив, що прагне врегулювання кризи і тому виступає за посередництво, але зауважив, що більшість каталонців хочуть виходу зі складу Іспанії.
news-image
Лідер Каталонії готовий вести діалог з Мадридом про незалежність регіону "без передумов", оскільки хоче врегулювання кризи. Лідер Каталонії Карлес Пучдемон заявив, що готовий до діалогу з владою Іспанії щодо незалежності регіону "без передумов". Про це повідомляє «Є!» з посиланням на Тиждень.

При цьому він наголосив, що прагне врегулювання кризи і тому виступає за посередництво, але зауважив, що більшість каталонців хочуть виходу зі складу Іспанії.

"Відносини між Каталонією та Іспанією не працюють, і більшість каталонців хочуть, щоб Каталонія була незалежною державою", - сказав лідер Каталонії.

Глава каталонського уряду заявив, що не проголосив незалежність через «почуття відповідальності».

«Я не хочу проголошувати незалежність, я хочу, щоб це сталося», — сказав він.


Пучдемон додав, що Мадрид має протягом кількох днів відповісти на його пропозицію щодо діалогу.

«Ми — в такій точці, де найважливіше те, що відсутні попередні умови для того, щоб сісти за стіл переговорів та почати поговорити, прийняти те, що ми повинні говорити, нам потрібно говорити в потрібних умовах», — сказав він.

Нагадаємо, 1 жовтня, у Каталонії, автономній області на північному сході Іспанії, відбувся референдум за незалежність. Уряд Каталонії заявив, що за відокремлення від Іспанії висловилися 90% каталонців, а всього в голосуванні взяли участь близько 2,3 млн осіб. Іспанія вважає референдум незаконним, силовики намагалися йому перешкоджати, в результаті сутичок понад 800 людей отримали поранення.

10 жовтня голова уряду Каталонії Карлес Пучдемон підписав "Декларацію представників Каталонії" про "незалежність республіки". 11 жовтня прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой зажадав від уряду Каталонії пояснень щодо того, чи проголосив  регіон незалежність від Іспанії. Також Рахой зазначив, що відповідь каталонського лідера Карлеса Пучдемона "визначить, якими будуть майбутні події протягом наступних кількох днів", а власне формальне звернення центрального уряду до уряду Каталонії необхідне для початку процедури позбавлення Каталонії автономного статусу, яка прописана у 155-й статті конституції Іспанії.

Читайте також:Мадрид вимагає від Каталонії пояснити, що означає декларація про незалежність