Суспільство
17 жовтня 2017
Двоє українців боротимуться за премію імені Астрід Ліндґрен (фото)
До списку Міжнародної премії пам’яті Астрід Ліндґрен, яку вручають за внесок у розвиток дитячої та юнацької літератури, потрапили двоє українців.
news-image

До довгого списку Міжнародної премії пам’яті Астрід Ліндґрен, яку вручають за внесок у розвиток дитячої та юнацької літератури, потрапили двоє українців. Імена претендентів були оголошені в межах Франкфуртського книжкового ярмарку, пише «Є!» з посиланням на ZIK.

Цьогоріч боротися за нагороду від України будуть ілюстратор Кость Лавро та письменниця Зірка Мензатюк. Всього у списку 235 кандидатів із 60 країн.

Зірка Мензатюк – українська письменниця, журналістка. Членкиня Національної спілки письменників України (з 1995 року). Авторка близько 20-ти дитячих та підліткових книжок, серед яких «Як я руйнувала імперію» («Видавництво Старого Лева», 2014), «Макове князювання» («Школа», 2008), «Дочка Троянди» («Острозька академія», 2012) та ін.

Кость Лавро – український книжковий графік, відомий оформленням книг видавництва «А-ба-ба-га-ла-ма-га». Член Спілки художників України. Лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка. У своїх роботах поєднав засадничі постулати українського авангарду 1920-х років з найтиповішими рисами українського народного малярства. Роботи Костя Лавра неодноразово входили до каталогів виставок дитячої книги у Болоньї, Братиславі тощо.

Міжнародна літературна премія пам’яті Астрід Ліндґрен була заснована шведським урядом в 2002 році після смерті відомої письменниці для того, щоб сприяти розвитку дитячої та юнацької літератури. Запровадження нагороди стало також знаком визнання та глибокої поваги до Ліндґрен, яка залишається однією з найулюбленіших та найпопулярніших письменниць у Швеції та за її межами.

Astrid Lindgren Memorial Award вручається з 2003 року та вважається однією з найбільш авторитетних міжнародних нагород у галузі літератури для дітей та підлітків. 

Читайте також:Нобелівська премія-2017: комітет оголосив лауреата з літератури