Політика
19 жовтня 2017
Нардеп Семенуха вважає, що депутатська недоторканність все одно не буде скасована
Наразі два законопроекти щодо змін до Конституції спрямовані до КСУ.
news-image

Нардеп від "Самопомочі" Роман Семенуха вважає, що депутатська недоторканність все одно не буде скасована попри сьогоднішнє голосування, передає «Є!»

Нагадаємо, сьогодні на ранковому засіданні парламенту народні депутати проголосували два законопроекти про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України), після чого законопроекти будуть направлені до Конституційного Суду України.

"Першим був проголосований президентський законопроект (№ 7203 - ред.), згідно з яким депутатський імунітет залишається тільки за політичні публічні висловлювання, якщо це не пов'язано з наклепом або образами. Передбачається, що законопроект набере чинності з 1 січня 2020 року.

Це шахрайство, тому що це навіть не записано в перехідних положеннях Конституції, що б мало бути, а це записано в перехідних положеннях самого законопроекту. Це означає, що цей законопроект може бути "розбитий" юристами, бо не можуть перехідні положення закону впроваджувати зміни до Конституції.

Другий законопроект нардепа Левченка (№ 6773 - ред.) також проголосований, який дійсно може скасувати недоторканність", - сказав Роман Семенуха.


Він зауважив, що будь-які зміни до Конституції відбуваються шляхом  трьох голосувань, тобто сьогодні відбувся перший етап необхідної процедури, після чого законопроекти будуть спрямовані до Конституційного суду. Далі, у випадку, якщо КСУ схвалить обидва законопроекти, нардепи обирають шляхом голосування один із них (законопроект має набрати 226 голосів).

"Після цього на наступній сесії необхідно проголосувати за зміни до Конституції 300-ма голосами. Тільки в такому випадку зміни набудуть чинності згідно із законом нардепа Левченка. Згідно із законом президента - зміни набувають чинності із 2020 року, і про це, на жаль, написано не в перехідних положеннях Конституції, а в перехідних положеннях цього закону, що відкриває можливості для "торпедування". Наприклад, в перехідних положеннях бюджетного чи будь-якого кодексу напишуть, що все це набуває чинності будь-якого року, а не 2020," - сказав нардеп.
"Все це не дійде до третього етапу голосування. Немає 300 голосів, і не буде скасована недоторканність. Тому нардепи сьогодні за це проголосували, ніхто не збирається знімати недоторканність. Всі сьогоднішні голосування робилися для людей, які зібралися на вулиці", - висловив свою думку Роман Семенуха.
Читайте також: Вся фракція ВО «Батьківщина» може написати заяви про зняття недоторканності - Юлія Тимошенко