Автобан «Львів-Чоп» зацікавив американських інвесторів
Омелян наголосив на важливості діалогу та відзначив роботу проектного офісу з питань державно-приватного партнерства в інфраструктур.
news-image

Іноземні компанії зацікавлені в концесійних проектах в Україні і міністерство інфраструктури до цього готове, ресурси спрямовані на те, щоб інвесторам було комфортно в Україні. Про це заявив міністр інфраструктури Володимир Омелян під час круглого столу «Поточні концесійні проекти у секторі морських портів України», який відбувся у четвер, 19 жовтня, в Американській торговій палаті (АСС), пише «Урядовий портал», повідомляє «Є!».

За словами міністра, в його відомстві хочуть запропонувати інвесторам системне рішення, «щоб всі працювали з чітким розумінням умов і мали можливість планувати бізнес на довгу перспективу».

Володими Омелян зазначив, що для України це новий продукт, який хочуть почати з конкретних проектів: стивідорна компанія «Ольвія», Херсонський торговельний порт, порт Чорноморськ. До цього переліку також включили першу концесійну залізницю, євроколію, яка поєднає Київ та Одесу.

«Інтерес з боку іноземних інвесторів до цього вже є. Думаю, що після входження Hutchison Ports та DP World на український ринок вантажопотік буде достатній», - сказав Омелян і висловив сподівання, що державно-приватне партнерство та концесію на українські автошляхи розширять.
«Якраз сьогодні відбулась зустріч з американськими інвесторами, що розглядають можливість будівництва автобану з Чопу до Львова. Є багато інших проектів, про які треба говорити і робити. Запрошую всіх до співпраці», - зазначив міністр інфраструктури.

Омелян наголосив на важливості діалогу та відзначив роботу проектного офісу з питань державно-приватного партнерства в інфраструктур. 

«Команда «SP3ILNO» презентує сьогодні свої проекти, подивіться, на що додатково треба звернути увагу, чого вам не вистачає, що нам треба зробити, щоб вам було легше працювати. Ми до цього готові, наші ресурси спрямовані на те, щоб вам було комфортно в Україні», - зазначив він.

Під час круглого столу презентовано пілотні концесійні проекти в сфері морських портів України, обговорено ключові питання з потенційними інвесторами та зацікавленими компаніями.

До слова, при Міністерстві інфраструктури створили «Проектний офіс з розвитку державно-приватного партнерства» (SP3ILNO). Його основне завдання – запустити механізм державно-приватного партнерства в Україні. Перша частина проекту спрямована на зміну українського законодавства, друга – на підготовку та реалізацію перших трьох пілотних проектів. Їх реалізують саме в інфраструктурі з тих причин, що у цей сектор надто давно не було інвестицій. До того ж, якісна інфраструктура є «кістяком» для розвитку всіх інших галузей економіки.

Проектний офіс створили за спільної ініціативи заступника міністра інфраструктури Надії Казначеєвої та партнера EasyBusiness Юрія Гусєва. Реалізація проекту стала можлива завдяки Фонду Western NIS Enterprise Fund (WNISEF), що заснований за фінансування уряду США через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). З 2015 року Фонд реалізовує програму технічної допомоги в Україні та Молдові на загальну суму $ 35 млн, основними елементами якої є сприяння експорту, місцевий економічний розвиток, соціальне інвестування та економічне лідерство. WNISEF забезпечує фінансування інноваційних, високоефективних програм, що спрямовані на здійснення реформ та змінюють життя звичайних людей в Україні та Молдові.

Читайте також:Виділення нового траншу МВФ відкладається