Події
23 жовтня 2017
Стан Павла Гриба погіршився після вживання медичних препаратів, призначених російською стороною
Суд у Краснодарі продовжив арешт Грибу до 4 січня 2018 року.
news-image

Про це в ефірі "112 Україна" розповів повідомив Василь Кирилич, начальник управління департаменту консульської служби МЗС України, інформує «Є!», з посиланням на ukrinform.ua.

"Зустріч тривала приблизно годину. Адміністрацією СІЗО було висунуто категоричну вимогу, як це було і 18 вересня, під час зустрічі. Спілкування мало відбуватися винятково російською мовою і в присутності заступника начальника СІЗО і одного із охоронців, який здійснював відео-документування зустрічі", - відзначили в МЗС.

Стан здоров’я Павла, за словами Кирилича, не покращився. Позитивного ефекту від прийому препаратів, які призначили російські лікарі, він не відчув. Навпаки, від прийому одного із них, стан його погіршувався. За результатами проведеного медичного обстеження російською стороною, повідомляється про те, що не виявлено протипоказань щодо його подальшого перебування у СІЗО.

"Хотів би привернути увагу до факту інформації про те, що начебто консулу було дозволено на зустріч з Павлом Грибом 27 вересня і навіть 19 жовтня, однак, це інформація зі слів Павла Гриба. Однак генеральне консульство України не було проінформоване про це. Ми робили запит на проведення такої зустрічі і попередньо був сигнал про те, що можливо провести цю зустріч 27 вересня, однак, вона не відбулась, я підкреслюю, із цієї причини – неінформування генерального консульства про можливість проведення такої зустрічі", - додав Кирилич.
Він також відзначив, що МЗС у взаємодії із правозахисними організаціями, міжнародними партнерами докладає усіх заходів політичного, дипломатичного тиску на РФ з метою звільнення незаконно затриманого і незаконно утримуваного Павла Гриба в СІЗО в Краснодарі.

Як повідомляв Укрінформ, 4 вересня 2017 року колишній прикордонник Ігор Гриб оприлюднив звернення з приводу зникнення його сина. Приблизно 24 серпня 2017 року Павло Гриб був незаконно затриманий на території Республіки Білорусь і згодом насильно переміщений в Російську Федерацію - ймовірно, за участю ФСБ РФ.

За даними російських ЗМІ, російська влада обвинувачує Гриба в підготовці теракту в школі. Суд у Краснодарі продовжив арешт Грибу до 4 січня 2018 року.

Міністерство закордонних справ України висловило ноту протесту. У Держприкордонслужбі України зазначили, що безпідставне утримання Павла Гриба під вартою в СІЗО Краснодару за сфабрикованим звинуваченням є черговим свідченням політичного характеру справи. Крім того, ДПСУ закликала міжнародне співтовариство посилити тиск на Російську Федерацію заради звільнення незаконно затриманого Гриба.

Як відомо, Павло Гриб страждає на портальну гіпертензію (підвищення тиску у ворітній вені унаслідок ускладненого кровообігу). Стан здоров'я українця, згідно з описами його адвоката, лікарі оцінюють як тяжкий.

Читайте також: Адвокат Розенблата подасть апеляцію на запобіжний захід
Читайте також: Кривава ДТП у Харкові: стан постраждалих поліпшується