Київ
24 жовтня 2017
Сьогодні у «Софії Київській» відкриється виставка-присвята наймогутнішій постаті українського православ’я XVIII століття, митрополиту Рафаїлу Заборовському
Виставка триватиме до 24 січня 2018 року.
news-image

Сьогодні, 24 жовтня, о 16:00 у Національному заповіднику «Софія Київська» відкриється виставка-присвята наймогутнішій постаті українського православ’я XVIII століття, борцю за українську церкву та культуру - Київському митрополиту Рафаїлу Заборовському, передає «Є!» із посиланням на прес-службу заповідника.

Киянам та гостям столиці покажуть рідкісне зібрання артефактів епохи, в яку жив видатний українець: портрети, ікони, культовий метал, стародруки, архівні документи та інші безцінні реліквії. Центральні експонати – елементи богослужбового одягу митрополита, віднайдені археологами під час розкриття його поховання у Софійському соборі у 1936 році, що зберігаються у фондах заповідника.

«MIRA RES…» (з латини – «чудеса»), – промовляли, демонструючи гостям нетлінні мощі митрополита Рафаїла. До початку ΧΧ ст. при його похованні у підземному склепі собору відправляли панахиди та відбувалися чудотворні зцілення. Утім, вираз «MIRA RES» є актуальним не тільки з огляду на давнє прагнення Церкви до канонізації архіпастиря. Адже його безцінний внесок у розвиток вітчизняної культури XVIII ст. (особливо – освіти та архітектури) важко переоцінити, а багатогранність та розмаїття талантів цієї непересічної людини дійсно були подібними до чуда", - йдеться в повідомленні організаторів виставки.

Виставка триватиме до 24 січня 2018 року.

Читайте також: На канікулах у Києві працюватиме «Казковий трамвайчик»