Події
24 жовтня 2017
У львівському Парку культури віднайшли останки 175 німецьких солдатів
Пошук і розкопки останків почали ще 2004 року. Тоді вдалося віднайти останки 1709 солдатів. У серпні 2017 роботи відновили.
news-image

У львівському Парку культури імені Богдана Хмельницького розкопали останки 175 німецьких солдатів, які загинули під час Другої світової війни і були поховані на військовому цвинтарі, що був розташований на місці парку. Останки, ексгумацією яких займається Німецька народна спілка, перепоховають на військовому цвинтарі у с. Потелич біля кордону, повідомляє Львівська газета. Цьогорічні пошукові роботи закінчили, їх продовжать навесні, пише «Є!» з посиланням на ЗахідНет.

Пошук і розкопки останків почали ще 2004 року. Тоді вдалося віднайти останки 1709 солдатів. У серпні 2017 роботи відновили.

За інформацією працівника Німецької народної спілки Мирона Старка, загалом кладовище налічувало більше 2 тисяч поховань. Близько 70% тіл знаходять із жетонами, на яких вказано ім’я, групу крові та особовий номер з номером частини. Нині в Німеччині є детальні списки захоронених тут з описами поранень та причин смерті.

«Під час Другої світової війни у нинішніх корпусах Академії сухопутних військ був військовий німецький госпіталь, який працював з 1942 року. Тут лікували солдатів з різних фронтів, адже це був великий медичний центр. Солдатів, які помирали, хоронили неподалік – зокрема, і на території нинішнього Парку культури», – розповів Львівській газеті керівник розкопок Мирон Старко.

Через погодні умови пошукові роботи цього року припинили. Їх продовжать навесні. За планами пошуковців, частину поховань мають віднайти біля Монумента слави. Ті захоронення, що перебувають під плитами, які замощують площу Меморіалу, можна розкопати лише після спеціального дозволу на демонтаж плит.

Усі ексгумовані останки перепоховають на німецькому військовому цвинтарі в селі Потелич Жовківського району поблизу кордону з Польщею.

Зазначимо, роботи фінансує Німецька народна спілка по догляду за військовими похованнями. За відшукання, транспортування та перепоховання рештків одного солдата платять 41 євро.