Політика
25 жовтня 2017
Порошенко розкрив деякі деталі домовленостей щодо Умерова та Чийгоза
Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз з Туреччини вирушать в Україну.
news-image

Президент Петро Порошенко каже, що домовлявся про звільнення кримськотатарських лідерів Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом у США та Україні. Про це він повідомив у Twitter, передає «Є!» із посиланням на УП.

"Дякую Президентові Турецької Республіки за його зусилля у звільненні наших героїв, як ми домовилися у Нью-Йорку та Києві", - пише український лідер.

Також він висловив радість з того приводу, що Чийгоз та Умеров "нарешті на волі".


Як повідомлялося, представників Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова, засуджених в окупованому Криму, 25 жовтня видали турецькій стороні. За словами адвоката Миколи Полозова, їх повністю звільнено від кримінального переслідування.

Як відомо, 11 вересня російський суд в анексованому Криму засудив Ахтема Чийгоза до 8 років колонії суворого режиму. Його захист подав дві апеляції на це рішення суду.

Російська влада окупованого Криму звинувачувала його в організації масових заворушень.

27 вересня підконтрольний Кремлю Сімферопольський районний суд виніс вирок у справі Ільмі Умерова і призначив йому покарання у вигляді двох років колонії-поселення.

Умерова звинувачували в закликах до дій, що загрожують територіальній цілісності Росії.

Повідомляється, що Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз з Туреччини вирушать в Україну. Про це в коментарі телеканалу ATR заявив уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу, народний депутат, один з лідерів кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.