Події
26 жовтня 2017
174 загиблих: сьогодні 15-ті роковини теракту Норд-Ост
У 2002 році терористи в театр ввірвалися на показ першого російського мюзиклу.
news-image

Сьогодні 15-та річниця теракту на Дубровці, внаслідок якого загинули 174 людини. Офіційні цифри жертв значно менші. Більшість смертей на совісті російських спецслужб. Адже силовики фактично отруїли людей газом – і терористів, і заручників, повідомляє «Є!» з посиланням на 24 канал.

У 2002 році терористи в театр ввірвалися на показ першого російського мюзиклу "Норд-Ост". Вони вимагали вивести російські війська із Чечні. Терористів було 40 осіб, половина з них – жінки-смертниці. Вони одягнули пояси шахідів та сіли поміж людей у залі. Приміщення замінували. У пастці опинилися майже 900 глядачів.

Терористи висунули свої вимоги та чекали реакції Кремля. Під час триденної облоги вони давали інтерв'ю. Спілкуватися з пресою дозволяли також своїм бранцям. З їхніх розмов випливало: заручники більше боялися не жорстокості терористів, а штурму російських спецслужб.

Ці люди не хочуть смертей ні наших, ні не наших. Але по-моєму, наші силовики почали щось робити, є бажання, щоб ми звідси живими не вийшли, і таким чином цю ситуацію закінчити, – зазначила заручниця Анна Андріанова.

У тому, що рано чи пізно штурм таки буде, люди не сумнівалися. Володимир Путін вирішив не іти на жодні поступки терористів. І після трьох днів вичікування спецпризначенці спочатку запустили до будівлі паралітичний газ, а тоді пішли на штурм. Усіх терористів розстріляли одразу в залі. А потім почали виносити непритомних глядачів. Їх один на одного клали у швидкі та автобуси. Хто дихає, а хто ні, розбирались уже в лікарні.

Спершу на телебаченні тріумфально показували тіла терористів. І лише потім стало відомо про моторошні втрати серед заручників.

За неофіційними даними загинули 174 заручники. Їхні родичі впевнені, що люди померли через газ. Його склад і досі невідомий. Єдине, про що вперто твердить влада – речовина нешкідлива.

Після "Норд-Осту" в Росії було ще кілька терактів. Одна з трагедій вразила увесь світ великою кількістю невинних жертв. Йдеться про Беслан. Спецслужби так хотіли знищити терористів, що зрештою загинули аж 314 людей, переважно дітей. За смерть заручників так ніхто й не відповів.