Події
27 жовтня 2017
Насалик запевнив, що українці взимку не замерзнуть
За словами міністра, "зима в Україні пройде тепло для кожної української домівки".
news-image

Необхідні запаси енергоресурсів - вугілля та газу – для якісного проходження опалювального сезону є. Про це в ході селекторної наради щодо проходження опалювального сезону заявив Міністр енергетики і вугільної промисловості Ігор Насалик, передає «Є!» із посиланням на прес-службу міністерства.

За його словами, не варто сіяти паніку начебто в Україні недостача вугілля. Бо алгоритм забезпечення запасів вугілля на генеруючих станціях опалювального сезону 2016-2017 і 2017-2018 рр. абсолютно різний.

«У зв’язку із блокадою вугілля з Донбасу ми перейшли від «післяоплати» доставки вугілля до «передоплати» на два місяці раніше. Тобто всі генеруючі компанії, які на сьогодні забезпечуються антрацитової групою вугілля, працюють на умовах передоплати», - уточнив Ігор Насалик.

Міністр запевнив, що усі генеруючі компанії станом на сьогодні є законтрактованими аж до кінця березня наступного року. І запаси вугілля, починаючи з листопада цього року, не зменшуватимуться, а навпаки - збільшуватимуться на складах генеруючих компаній.

«Більш складніший період був липень, серпень, вересень і жовтень, коли у зв’язку з плановим ремонтом атомних блоків енергосистема країни працювала на 10-ти атомних блоках. З 5 листопада запускається 13 атомних блоків. Тому не варто сіяти паніку, зима в Україні пройде тепло для кожної української домівки», - наголосив Ігор Насалик.

Крім того, Міністр зауважив, що якщо орієнтуватися на запаси вугілля 2,5-3 млн тонн, то обігових коштів теплових станцій у зв’язку з передоплатою необхідно біля 10-ти млрд грн. Очевидно, що ці кошти були б кредитними і 20% лягло б на плечі споживачів.

«Алгоритм, який розробило Міненерговугілля, дає можливість не перекладати зобов’язання теплової генерації на споживачів», - резюмував міністр.
Читайте також: Держдума РФ привітала Україну з 73-ю річницею визволення від фашистів і засудила заборону георгіївської стрічки