В Україні знову закривають банки
Майже 50 банків країни вже не працюють. Експерти: Нацбанк бореться за чистоту ринку
news-image

В Україні продовжують закриватися проблемні банки. Днями, за інформацією прес-служби НБУ, два банки – "Укрпспілка" та "Імексбанк" – внесено в категорію неплатоспроможних, тобто вони тепер підпадають під юрисдикцію Фонду гарантування повернення вкладів фізосіб (ФГВ), в них введена тимчасова адміністрація Фонду. Ще два банки – "Грінбанк" і "Експобанк" – вже позбавлені ліцензії НБУ на право діяльності і будуть ліквідовані, повідомляє Є! Єдність.інфо. 

Всього на сьогоднішній день 30 банків перебувають у стадії ліквідації, ще по 16 банкам цей процес завершено. Причому за 2014 перестали працювати близько 30 банків. "В строю" залишається 165.

ЗАКРИВАТИ АБО ЛІКУВАТИ. За словами президента Украналітцентру Олександра Охріменка, введення в банку тимчасової адміністрації ще не означає, що банк обов'язково ліквідують: "На ухвалення рішення про долю банку у Фонду є 90 днів, при необхідності цей термін можуть продовжити ще на стільки ж.

Крім ліквідації, проблемний банк можуть рекапіталізувати (НБУ дасть грошей в борг під невеликий відсоток), продати новому інвестору або зробити його "перехідним". В останньому випадку з Фонду повернуть вклади тим фізособам, у кого менше 200 тис. грн, іншим ні. А банк спробують оздоровити, як було з "Террабанком", вийшло вдало".

При цьому Охріменко критикує НБУ за ліквідацію великих проблемних банків, на його думку, це підриває довіру до всієї банківської системи. Закривати можна тільки банки-банкрути, де клієнтів-фізосіб мало або зовсім немає.

Аналітик МЦПД Олександр Жолудь, навпаки, вважає, що вже наявні спроби "оживити" погані банки, що постраждали від кризи 2008-2009 рр., Приречені на провал:

"Жоден банк, крім" Укргазбанку ", не вижив, але в нього держава вклала більше, ніж виплатило б потерпілим. Також навчені гірким досвідом вкладники стали більше довіряти великим надійним банкам, не женучись за захмарними відсотками".

ЛЮДИ СТРАЖДАЮТЬ. Вкладники "Імексбанку" вже готові протестувати, якщо їм не повернуть їхні гроші. "У нас вся сім'я, 4 людини, вклалася в цей банк, суми менше 200 тис. грн, але значні, – розповів нам пенсіонер Микола Кузнєцов – Зараз важко захворів син, на лікування потрібні тисячі гривень, а банк наші вклади не віддає. Я звернувся до колишнього керівництва, воно киває на тимчасову адміністрацію. Не отримаємо кровних – підемо з плакатами під НБУ". Під тимчасовою адміністрацією банку нам обіцяли розібратися і по можливості допомогти.

ЯК БУТИ. У ФГВ нам пояснили, що якщо банк ліквідується, то кожен його клієнт-фізособа протягом 3-5 місяців отримає від Фонду свої гроші плюс банківські відсотки на день прийняття рішення НБУ про визнання банку неплатоспроможним, але не більше ніж на суму 200 тис. грн .

НБУ: ПЛАНУ ЛІКВІДАЦІЇ НЕМАЄ. У НБУ стверджують: плану зменшити кількість банків у них немає.

"Центральний банк буде виводити з ринку лише неплатоспроможні банки, установи, що переводять безготівкові кошти в готівку в обсягах, що свідчать про протиправних цілях такої діяльності. Регулятор до останнього працює з акціонерами і переконує їх вкладати гроші в свої банки , – повідомили у прес-службі НБУ.

Жолудь вважає, що продовжиться очищення ринку від структур, створених для обслуговування підприємств або холдингів, які припинили своє існування: "За цей рік підуть ще 30-40 банків".

Заступник голови правління банку "Фінанси та кредит" Ігор Львов упевнений, що ринок сам визначить необхідну кількість банків, а НБУ виконує свою роботу, позбавляючи проблемні банки ліцензій: "Адже тільки після цього їх вкладники можуть отримати назад свої депозити".