Події
29 жовтня 2017
Російські окупанти нищать у Криму Ханський палац (фото)
Всі розписи на фасадах терміново підмальовують звичайні робочі.
news-image

В анексованому Криму проводяться нібито роботи у Ханському палаці в Бахчисараї, які руйнують історичну пам'ятку. Під приводом підготовки до сторіччя музей був зачинений 4 дні, виставлена охорона та накладено заборону на фотозйомку.

Про це у своєму Facebook повідомив журналіст Осман Пашаєв, інформує «Є!», з посиланням на 24tv.ua.

"З Біюк Хан Джамі зняли не тільки всю черепицю (її просто скинули і мають намір вивезти на Чуфут-Кале), зняли старовинні дубові балки під приводом їх псування жучком. Балки величезні, товсті. З них всюди стирчать ковані цвяхи. Поки знімали балки автокраном, на фасаді пошкодили розписи 18-го століття", – мовиться у повідомленні журналіста.

Пашаєв зазначив, що ті, хто проводить реконструкцію, помили весь фасад палацу з вулиці технікою "Керхер". Від цього на бідівлі пішли тріщини і просто біля входу, біля воріт до самих каменів обвалилася штукатурка. Цю дірку терміново замастили цементом і весь фасад покрили сучасною фарбою і шпаклівкою.

Олександрівський фонтан мили "Керхер"! Шматки обвалилися, вони їх замазали і зараз фарбують сучасною фарбою в білий колір. Катеринівську милю також помили щавлевою кислотою і "Керхер", літери обсипалися, – зазначив журналіст.

Він наголосив, що всі розписи на фасадах терміново підмальовують звичайні робочі. Про реставраторів узагалі не мовиться.

Окрім того, ремонтники замість зруйнованої в Перському саду стіни заливають бетон. За проектом, навколо частини палацу встановлюють металоконструкцію з дахом, під яким планується потім перекладати дах самих приміщень залу Дивану, Золотого кабінету та іншого.

"Але ця конструкція просто жахлива – це тисячі тонн заліза, арматури, щебню та бетону! Тяжкість навколо будівлі палацу величезна. А коли будуть розбирати цю конструкцію – палац впаде просто. Але йдуть розмови, що ця конструкція на 20 років, а потім закінчаться гроші (до речі, вже скінчилися ці понад 100 мільйонів). Фонтани палацу миють щавлевою кислотою. На наших очах руйнується палац", – наголосив Пашаєв.
 

Читайте також: У військкоматі пахвалились облавою на призовників у нічному клубі Києва