Суспільство
30 жовтня 2017
В МОЗ надали рекомендації як обрати сімейного лікаря
У МОЗ наголосили, що тепер не обов’язково звертатись до лікаря «строго за пропискою».
news-image

Міністерство охорони здоров'я підготувало поради для українців, які допоможуть обрати сімейного лікаря.

Рекомендації оприлюднила прес-служба міністерства, інформує «Є!», з посиланням на 24tv.ua.

Крок перший – визначіться з лікарем

"Найпростіший варіант – ви знаєте хорошого лікаря, обслуговувались у нього і залишились задоволені результатами", – радять у МОЗ.

А якщо такого лікаря ви поки не знайшли, то у міністерстві рекомендують поцікавитися про хорошого лікаря у знайомих або звернутись у місцевий відділ охорони здоров’я.

Інший варіант – просто зверніться у будь-який медичний заклад і познайомтеся з лікарями. Інформацію про них можна отримати у місцевому відділі охорони здоров’я або безпосередньо в реєстратурі, – додали у міністерстві.

У МОЗ наголосили, що тепер не обов’язково звертатись до лікаря "строго за пропискою".

Крок другий – підпишіть декларацію

Після того, як ви оберете лікаря, потрібно буде підписати з ним декларацію. Вона діятиме безстроково і її не потрібно буде оновлювати.

З іншого боку, якщо ви вирішите підписати угоду з іншим лікарем, ви зможете зробити це у будь-який час, – додали у МОЗ.

Для підписання декларації при собі необхідно буде мати паспорт та ідентифікаційний номер. Якщо ж ви підписуєте декларацію з педіатром чи сімейним лікарем, який буде обслуговувати вашу дитину то також знадобиться свідоцтво про народження дитини та паспорт та код обох його батьків або опікунів.

Крок третій – звертайтесь при першій необхідності

До лікаря можна звертатися з будь-якими питаннями, пов’язаними зі здоров’ям.

Як показує світовий досвід більшість проблем із здоров’ям можуть бути вирішені на рівні первинної ланки, особливо у разі вчасного звернення,
– додали у міністерстві.

Крок четвертий – не давайте хабарів

У 2018 році заклад, в якому працює сімейний лікар, почне отримувати пряму річну оплату за обслуговування кожного пацієнта, який уклав з ним договір.

У міністерстві планують, що у 2018 році середня виплата на первинній ланці складе близько 370 гривень на одного пацієнта. Рекомендована практика у 2000 пацієнтів може мати річний дохід від 740 тисяч гривень.

За цими тарифами закладам первинної медичної допомоги буде платити держава – саме для того, щоб у медичних працівників були гідні зарплати і щоб ці гроші не платили пацієнти, як це відбувається зараз, – додали у міністерстві.
Читайте також: На Житомирщині мати зламала 2-річному сину носа
Читайте також: Як обрати сімейного лікаря: поради від МОЗ