Політика
7 листопада 2017
Нардеп запропонував викупити голоси «продажних» виборців та заборонити їм голосувати
Крім того, Віктор Кривенко вважає за доцільне надати право голосу на виборах в Україні нащадкам етнічних українців, які мешкають за кордоном.
news-image

Під час виборів до об’єднаних територіальних громад (ОТГ), що пройшли 29 жовтня цього року, відбувався "тотальний" підкуп виборців. Про це заявив нардеп, голова партії Народний рух України Віктор Кривенко, передає кореспондент «Є!»

"Зокрема, в Петриківці роздавали лампочки з сірниками, окремі партії проводили безпрограшні лотереї, де треба було лише зареєструватися, і люди вигравали призи - від кружки до праски.

На багатьох зустрічах з виборцями ми казали так: "Ці люди (кандидати, що купують голоси на виборах - ред.) вкрали у вас ці гроші, і у вигляді хабара їх повертають. Добре, хочете - візьміть, але принципово за них не голосуйте тому що, як мінімум, такі кандидати захищають свої попередні гріхи й обираються в органи влади задля того, щоб отримати імунітет, владу, щоб їх не притягнули до відповідальності. Такі кандидати "інвестують" в своє майбутнє, щоб знову вкрасти". Ми просили виборців не голосувати за таких кандидатів. Хтось погоджувався, але, пам'ятаю, одна бабуся підійшла до мене і сказала: "Синок, я ж совісна, якщо я взяла 200 гривень, як я можу не проголосувати?" - поділився Віктор Кривенко враженнями від виборів до ОТГ.

Нардеп зауважив, що підкуп виборців - це серйозна проблема для країни та запропонував винести на обговорення два питання для запобігання продажу голосів на наступних виборах.

"Перше - це обмеження права голосу. Зокрема, дозволити державі викуповувати право голосу і накласти мораторій, наприклад, на 10 років. Тобто, якщо людина не цінує свій голос, продає його або не ходить голосувати, то нехай одноразово отримає від держави тисячу гривень і на 10 років не матиме права голосувати. За цей час, можливо, її свідомість доросте до думки, що голосування - це важливо", - сказав нардеп.


Він висловив думку, що всі інші громадяни, які не відмовляться від права голосу, будуть більш виважено підходити до голосування, зокрема, дивитись історію та програму партій, які беруть участь у виборчому процесі.
Віктор Кривенко запропонував винести це питання на обговорення та зауважив, що у випадку, якщо виборчий процес залишиться у тому вигляді, яким він є зараз, то на виборах 2019-го року країна "матиме повністю продане голосування".
Також політик запропонував обговорити можливість надання права голосу на виборах в Україні нащадкам етнічних українців, які мешкають за кордоном (крім тих, хто мешкає в країні-агресорі РФ, бо на думку нардепа, там неможливо проконтролювати чесність виборчого процесу).

"Ми можемо отримати один чи два мільйони виборців, які живуть за кордоном і вважають себе українцями. І це буде інша якість вибору, бо їх неможливо купити гречкою, неможливо залякати та обдурити, вони бачать всю ситуацію, яка є", - наголосив нардеп.
Читайте також: Ляшко назвав умову, за якої Порошенко може виграти у нього вибори