Політика
8 листопада 2017
Депутат-мажоритарник пояснив, чому він виступає проти «мажоритарки»
Андрій Іллєнко пояснив, чому він підтримує вибори за відкритими партійними списками.
news-image

Мажоритарна система - це шлях, яким до парламенту потрапляють нардепи завдяки підкупу та адмінресурсу. Таку думку висловив журналісту «Єдність» депутат-мажоритарник, член ВО «Свобода» Андрій Іллєнко, пояснюючи, чому він проголосував за законопроект №3112-1 "Проект Виборчого кодексу України", згідно з яким наступний парламент має обиратися за відкритими партійними списками.

«Це не лише моя особиста позиція, це позиція «Свободи» - політичної сили, яка послідовно виступала за пропорційну систему виборів за відкритими списками. Ми вважаємо, що така система є кращою для України.

Так, наразі всі депутати-свободівці у парламенті є мажоритарниками, але, якщо ми подивимося правді в очі, то в більшості випадків мажоритарка - це шлях, яким до парламенту потрапляють люди завдяки підкупу та адмінресурсу. І зазвичай вони потім утворюють так зване «парламентське болото», яке завжди підтримує чинну владу. Так було за часів Кучми, Януковича і, на жаль, так є зараз», - висловив думку нардеп.


Він також зауважив, що дуже часто відбувається маніпулювання, коли кандидат йде на вибори та розповідає, що він самовисуванець і безпартійний, а потім потрапляє до парламенту і входить до складу провладних фракцій.

«Відкриті списки дають можливість не просто голосувати за пропорційною системою, а дійсно мати депутатів, які прив'язані до конкретної території. За цією системою у людей буде можливість впливати на те, хто буде депутатом, голосуючі не тільки за партії, а за конкретних людей», - зазначив Андрій Іллєнко.


На зауваження журналіста з приводу того, що виборча система за відкритими списками не залишає можливості незалежним кандидатам обиратися в органи влади, Андрій Іллєнко підкреслив, що «політика - це командна гра і одна людина в політиці навряд чи щось змінить».

«Подивімось на чинний парламент. Навіть позафракційні депутати співпрацюють у рамках якихось депутатських груп. Лише одиниці нардепів, які «самі по собі», а більшість мажоритарників або входять до складу якихось фракцій, або є представниками певних політичних сил, навіть якщо вони не входять до складу якоїсь фракції.

Я розумію, що у людей є недовіра до більшості чинних партій, але якщо ми не створимо здорову партійну систему з ідеологічних партій, то у нас ніколи не буде нормального парламентаризму, як в усьому світі. В демократичних країнах парламентські партії представляють певні сегменти ідеологічного спектра. Це має відбутися в Україні. Має відбутися політична фрагментація. А за рахунок «парламентського болота» - нардепів, які обираються за мажоритарною системою, а потім співпрацюють із владою, у нас і є проблеми», - наголосив політик.


Також він зауважив, що багато кандидатів, які беруть участь у виборах, як самовисуванці, просто використовують політтехнології.

«Подивімось на останні вибори до ОТГ (вибори до ОБ’ЄДНАНИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД, що відбулись 29 жовтня – ред.). Наприклад, в Київській області були кандидати на посаду голови ОТГ, які казали всім, що вони позапартійні, а коли ставали головами ОТГ, наступного дня написали заяви до вступу у "БПП" ("Блок Петра Порошенка" - ред.).

Не треба обманюватись, немає ніяких незалежних самовисуванців, все одно вони працюють в певних політичних командах. Зазвичай - це просто технологія, бо відомо, що людям дійсно не подобається багато партій. І тому, щоб прикрити те, що людина насправді йде від партії, кандидати позиціонують себе, як самовисуванці», - сказав Андрій Іллєнко.

 

«Тому немає нічого поганого, якщо людина буде залучена в певну політичну команду», - підсумував він.
Читайте також: Нардеп запропонував викупити голоси «продажних» виборців та заборонити їм голосувати