Україна
9 листопада 2017
На Київщині почали будувати сховище ядерних відходів
Будівництво сховища для ядерного палива є серйозним інвестиційним проектом для економіки країни.
news-image

Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" офіційно розпочала будівництво в Чорнобильській зоні відчуження Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП).

Інформує «Є!», з посиланням на nnovosti.info.

В офіційній церемонії початку будівництва взяли участь, зокрема, віце-прем'єр-міністр України Володимир Кістіон, президент "Енергоатому" Юрій Недашковський, президент американської компанії Holtec International Кріс Сінгх, міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик і посол США в Україні Марі Йованович.

"До сьогоднішньої події наша держава йшла практично останні 10 років. Ми сьогодні починаємо будівництво першого такого об'єкта за період незалежності нашої країни, як Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива", – сказав Кістіон, додавши, що реалізація цього проекту сприятиме розвитку економіки України.

Віце-прем'єр зазначив, що будівництво сховища для ядерного палива є серйозним інвестиційним проектом для економіки країни.

"Це мільярдні кошти, які залишаться в бюджеті, це нові технологічні рішення, які ми будемо мати на території України для зберігання відпрацьованого ядерного палива. Це серйозний інвестиційний проект для економіки країни", – заявив Кістіон.

Нагадаємо, зведення Центрального сховища відпрацьованого ядерного палива в 2014 році узгодив Кабінет міністрів України, виділивши для цього в Чорнобильській зоні відчуження 2 земельні ділянки площею майже 50 гектарів.

Як повідомлялося, ДСП "Чорнобильська атомна електростанція" 1 серпня приступило до першого етапу комплексних випробувань сховища відпрацьованого ядерного палива №2 (СВЯП-2).

Відзначимо, раніше Україна не тільки купувала ядерне паливо в РФ, але і платила Росії за зберігання і утилізацію відпрацьованого палива. Курс на будівництво власного сховища, як і активні переговори з провідними світовими постачальниками ядерного палива, Київ остаточно вибрав в 2014 році в рамках стратегії по зменшенню енергозалежності України від Росії.

Читайте також: Генсек НАТО: ракети КНДР загрожують Європі
Читайте також: Вибухи на арсеналі в Калинівці неможливо було ініціювати ззовні - експертна комісія