Суспільство
10 листопада 2017
Ніхто не бачив кінцевої редакції закону про медреформу, – Романів
Наразі щодо медичної реформи існує величезний перелік невирішених питань. Адже ніхто не бачив кінцевої редакції цього закону.
news-image

Згідно медичної реформи, яку запланувало МОЗ, із нового року кожен українець повинен прийти у медичний заклад та підписати меморандум, який, насправді не несе за собою жодних зобов’язань, пише «Є!» з посиланням на ZIK.

Про це заявив директор ГО «Інститут розвитку територій» Юрій Ганущак.

«В Україні діє 4 тисячі амбулаторій та близько 12 тисяч ФАПів, тож представник «монстра» у Києві (йдеться про МОЗ, – ZIK) має з усіма ними заключити договори. Але, щоб із лікарем укладати такий документ, цей медик повинен бути юридичною особою. Нею може стати або амбулаторія, їхнє об’єднання, або дійсно фізична особа-підприємець. Також, щоб надавати допомогу їм буде потрібна відповідна ліцензія», – розповів Ганущак.

Тож він вважає, що із нового року на українців чекає «багато сюрпризів».

«Адже казначейство не буде платити лікарям тільки через те, що вони медики. У свою чергу представники місцевої влади говоритимуть, що гроші із їхнього бюджету забрали. У світі ж такі речі вирішуються двома способами: страховою медициною або через благодійні фонди», – наголосив Ганущак.

У свою чергу експерт із управління охороною здоров‘я Володимир Романів додав: наразі щодо медичної реформи існує величезний перелік невирішених питань. Адже ніхто не бачив кінцевої редакції цього закону.

«У нас немає реформи, у нас навіть наразі немає закону, бо ніхто не бачив його кінцевої редакції. Понад те – він не підписаний спікером та президентом. І механізми, котрі забезпечують його фінансовий супровід є дуже неоднозначними. Тому потрібно чітко зрозуміти, що ми реформуємо. Адже, наразі немає переліку пацієнтів, лікарів, лікувальних закладів, не існує договорів між сімейним лікарем і його пацієнтами чи між лікувальними закладами і Національною службою здоров‘я України, яка б мала акумулювати весь процес. Та й навіть сама ця служба відсутня. Тому ніхто не уявляє, як це виглядатиме, але точно можна сказати, що це безконтрольний монстр», – прокоментував Романів.

Читайте також:Як обрати сімейного лікаря: поради від МОЗ