Економіка та бізнес
13 листопада 2017
В уряді пояснили, чому в Україні досі немає повноцінного ринку газу
Впровадження повноцінного ринку газу розглядається як один із інструментів енергонезалежності України.
news-image

В уряді назвали основні причини відсутності ринку газу в Україні. Про це під час круглого столу сказав віце-прем'єр міністр Володимир Кістіон, передає «Є!» із посиланням на Укрінформ.

"Низький рівень доходів, недостатня кількість газу, власного видобутку, очікування рішення Стокгольмського арбітражу, монополія на ринку природного газу", - сказав Кістіон.

При цьому урядовець наголосив, що впровадження повноцінного ринку газу розглядається як один із інструментів енергонезалежності України.

Володимир Кістіон прогнозує, що повноцінний ринок газу в Україні з'явиться за 2-3 роки.
"Принаймні 2-3 роки і ринок запрацює. Ми зробили перший крок, монетизацію субсидій на рівні виробника. У цей сегмент ринку прийде приватник", - сказав Кістіон.

 

Підписавши угоду про членство в Енергетичному Співтоваристві, Україна зобов’язалась застосовувати правила Третього енергетичного пакета ЄС. Третій Енергопакет ЄС — це пакет законів щодо внутрішнього ринку газу та елекроенергії у Європейському Союзі. Його мета — більш відкриті газові та енергетичні ринки у Європейському Союзі. 

У рамках реформ газової сфери в Україні наразі відбувається відокремлення газотранспортної системи від НАК «Нафтогаз». Проте серед постачальників природного газу "Нафтогаз" досі є найбільшим гравцем на ринку.

Читайте також: Ляшко - Гройсману: «У мене бульдожа хватка, я Вас не відпущу»