Політика
14 листопада 2017
Нардепи пояснили, чому на Різдво українці мають відпочивати два дні
У грудні в українців, імовірно, з'явиться ще один вихідний день.
news-image

В Україні понад 30 відсотків громадян святкують Різдво Христове 25 грудня.Тому ми пропонуємо додати до нашого релігійного календаря, і взагалі, до календаря свят,  ще один день - 25 грудня. Про це сказав під час сьогоднішнього брифінгу у Верховній Раді нардеп Микола Княжицький, обґрунтовуючи необхідність прийняття законопроекту 5496 "Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо святкових і неробочих днів", передає кореспондент «Є!»

Згідно із законопроектом 5496, українці матимуть два вихідних дні для святкування Різдва - 25 грудня та 7 січня.

"Мова йде про те, щоб свято Різдва Христового відзначалося і 7 січня, і 25 грудня. У 1923 році Всеправославний Собор у Константинополі закликав усі православні церкви світу приєднатися до інших гілок християнства - католицизму та протестантизму - й відзначати Різдво Христове за більш точним, правильним та науково обґрунтованим григоріанським календарем. Але, на жаль, у той час, коли набирала обертів радянська атеїстична система, яка взагалі прагнула позбавитися релігійних свят, всі ті республіки, які входили до СРСР та ще декілька країн, що орієнтувалися на Радянський Союз, поставили на перше місце за важливістю Новий рік, а потім Різдво", - наголосив один зі співавторів законопроекту, нардеп Павло Унгурян.


За його словами, у наші дні з 21-ї православної помісної церкви у світі, лише 3 святкують Різдво Христове 7 січня, а більшість, зокрема, грецька, антіохійська, єрусалимська, кіпрська та інші - 25 грудня.

"Ми розуміємо, що ці традиції в нашій країні вже вкорінені, тому ми з колегами порадилися і, залишаючи данину поваги тим, хто святкує Різдво 7 січня, маємо вшанувати й тих, хто святкує 25 грудня. Важливо, щоб ми відновили історичну, правову та релігійну справедливість. Думаємо, завдяки цьому Україна ще більше наблизиться до європейської сім'ї народів, адже всі країни Європи, США, Канада, країни Латинської Америки святкують Різдво 25 грудня", - зазначив Павло Унгурян.


Він зауважив, що співавторами законопроекту 5496, який буде поставлений на голосування цього четверга, стали 24 народних депутати усіх парламентських фракцій.

"Ми сподіваємося, що у переддень різдвяних свят ми зможемо проголосувати за цей законопроект, і в грудні на всю Україну проголосити: "Христос рождається! Славімо його", - уклав Павло Унгурян.
Читайте також: «День відкриття ринку землі буде останнім днем цієї влади» – Сергій Тарута