Політика
14 листопада 2017
В МЗС пояснили, яку мету має нове рішення ООН щодо Криму
Цьогорічна резолюція має на меті змусити Росію як державу-окупанта припинити грубі порушення прав та основних свобод людини.
news-image

Міністерство закордонних справ України наголошує, що попереднє голосування щодо резолюції Генеральної асамблеї ООН з кримського питання свідчить про підтримку України світом в питанні деокупації Криму. Про це йдеться в офіційному повідомленні МЗС, переданому "Європейській правді", інформує «Є!»

У Міністерстві закордонних справ пояснили, що резолюція, схвалена у вівторок профільним комітетом Генасамблеї, "є логічним продовженням минулорічної резолюції Генасамблеї 71/205 щодо прав людини в окупованому Криму". 

Внесення нового документу на розгляд ГА ООН зумовлене продовженням злочинної політики РФ в окупованому Криму, а також тим фактом, що Росія не виконала жодного положення попередньої резолюції, лише нарощуючи репресії на півострові, пояснили у зовнішньополітичному відомстві. 

"Цьогорічна резолюція має на меті змусити Росію як державу-окупанта припинити грубі порушення прав та основних свобод людини", – заявили в МЗС.

У документі, серед іншого, наголошується про зв’язок між нинішнім рішенням та процесом проти Росії в Міжнародному суді ООН.

"По-перше, це підтримка України в питанні деокупації Криму... По-друге, документ містить заклик до виконання проміжного рішення (Наказу) Міжнародного суду ООН у справі Україна проти РФ від 19 квітня 2017 року, яке досі не виконано Росією... По-третє, доступ до півострова міжнародним моніторинговим місіям залишається закритим. Це питання має прямий вплив на щоденне життя жителів Криму, а відтак потребує негайного вирішення", – йдеться в коментарі МЗС.

"Наступним кроком стане розгляд проекту резолюції на пленарному засіданні ГА ООН у другій половині грудня 2017 року і головне – примушення Російської Федерації до її повного виконання.

Закликаємо міжнародну спільноту об’єднатись навколо наших спільних цінностей та захистити жителів Криму від свавілля окупантів", – зазначають у зовнішньополітичному відомстві.

Читайте також: В ООН ухвалили оновлений проект резолюції щодо Криму