Суспільство
15 листопада 2017
Сало визнали кориснішим за оливкову олію
Сало (а також вершкове масло) набагато краще для використання в приготуванні гарячої їжі.
news-image

Оливкова олія, що традиційно вважається найкориснішим для здоров'я продуктом, поступилася свинячому салу, пише «Є!» з посиланням на Добрий Лікар.

Зокрема, виявилося, що сало (а також вершкове масло) набагато доречніше для використання для приготуванні гарячої їжі. Таке встановили вчені з Університету Де Монтфорт в Англії. Дослідники заявили, що хоча користь рослинної олії добре відома, готувати на оливковій, соняшниковій чи кукурудзяній олії шкідливо для здоров'я.

"Краще використовувати для приготування їжі свиняче сало або вершкове масло", -- радять вчені.

На користь цього висновку говорять результати 20-річного дослідження щодо вивчення складу хімічних речовин, які виділяються в процесі нагрівання різних харчових жирів. Фахівці дійшли висновку, що під час приготування на рослинній олії відбувається виділення альдегідів -- речовин, чий вплив на організм пов'язаний з підвищеним ризиком розвитку раку, хвороб серця і пошкодження мозкових функцій. Наприклад, у рибі, приготованій на соняшниковій або кукурудзяній олії, міститься в 200 разів більше токсичних альдегідів, ніж допускають стандарти безпеки.

Вчені пояснюють, що отримані відомості не свідчать про безумовну шкоду рослинних олій. Головна їх користь полягає в тому, що вони містять поліненасичені жирні кислоти -- важливий елемент для повноцінного харчування людини.

Проблема в тому, що при нагріванні ці компоненти виділяють більше токсичних сполук, ніж мононенасичені жирні сполуки, присутні в таких продуктах, як сало, вершкове або кокосове масло, коментують вчені. При цьому особливу небезпеку становить те, що зазначені сполуки мають властивість накопичуватися в організмі, нарощуючи свій шкідливий потенціал для здоров'я.

Читайте також:Щастя залежить від того, що ви їсте