Події
16 листопада 2017
Відтепер 25 грудня визнано офіційним святковим днем в Україні
Проте скасовано святковий день 2 травня.
news-image

Народні депутати подарували українцям ще один вихідний на Різдво, проголосувавши за законопроект № 5496 "Про внесення змін до Кодексу законів про працю України" щодо святкових і неробочих днів, згідно з яким вихідним днем на свято Різдва Христового відтепер буде не тільки 7 січня, а й 25 грудня, передає кореспондент «Є!»
Законом також скасовано святковий день 2 травня та внесено зміну до статті 73, згідно з якою святковим вважається 1 травня - День праці.
Як зазначається у тексті пояснювальної записки до законопроекту, згідно зі статистичними даними Департаменту у справах релігій та національностей Мінкультури України, близько 23 172 чинних релігійних православних, греко-католицьких і деяких інших християнських громад відзначають Різдво Христове 7 січня за Юліанським календарем. Водночас нараховується близько 11 000 релігійних католицьких і протестантських громад (тобто майже 30% від усіх релігійних організацій України), які святкують Різдво Христове за Григоріанським календарем, тобто 25 грудня.
Таким чином, значна кількість віруючих України відзначає Різдво в інший день, ніж визначений на законодавчому рівні як вихідний.

«Враховуючи зазначене, необхідно забезпечити права значної частини населення України на святкування Різдва Христового того дня, який відповідає їх релігійним та світоглядним переконанням, і долучити цей день до числа офіційних святкових днів України», - йдеться в тексті документу.

 Слід зазначити, що голосувати за законопроект довелось 5 разів, бо низка народних обранців хотіла залишити вихідним днем 2 травня, а інша була категорично проти. Була також думку депутата Анатолія Матвієнка стосовно того, що введення в український календар 25 грудня може розколоти країну на релігійному ґрунті, а також викликає негативну реакцію з боку Москви, яка буде говорити про утиски православ'я в Україні. 

Врешті-решт, після тривалої дискусії, нардепи проголосували за те, що 25 грудня має бути вихідним днем , а 2 травня - робочим. За законопроект проголосували 238 нардепів, проти - 8, утрималися - 17.

Читайте також: Нардепи пояснили, чому на Різдво українці мають відпочивати два дні
Читайте також: «Я що, в рабстві?» - Альона Бабак обурена тим, що нардепи не проголосували за зняття її повноважень