Авторизація

Україна
21 листопада 2017
Україна відзначає День Гідності та Свободи
Українці відзначають День Гідності та Свободи та четверту річницю початку Євромайдану.
news-image
21 листопада 2013 року розпочалися перші протести української громадськості у відповідь на рішення Кабміну про призупинення процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, пише «Є!» з посиланням на Тиждень.

У вівторок, 21 листопада, українці відзначають День Гідності та Свободи та четверту річницю початку Євромайдану.

Відзначається згідно з Указом Президента № 872 від 13 листопада 2014 року "з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об'єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору...".

Свято встановлене на честь початку цього дня двох революцій: Помаранчевої революції (2004 року) та Революції Гідності (2013 року) і є своєрідним наступником свята Дня Свободи, що відзначалося на честь Помаранчевої революції з 2005-го по 2011 роки 22 листопада.

Саме 21 листопада 2013 року розпочались перші протести української громадськості у відповідь на рішення Кабінету Міністрів України про призупинення процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Так, 21 листопада в Києві та інших населених пунктах України відбудуться меморіальні, урочисті та культурно-мистецькі заходи за участю представників органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, народних депутатів, учасників революційних подій в Україні в 2004, 2013-2014 рр., учасників Антитерористичної операції, представників громадських об'єднань, волонтерських рухів, молоді та духовенства. У цей день відбудеться покладання квітів до пам'ятників та пам'ятних знаків Героям Небесної сотні, полеглих учасників Антитерористичної операції в Донецькій і Луганській областях.

У столиці на честь пам’яті загиблих Героїв Небесної Сотні відбудеться молодіжна хода (з 10:00 до 13:00), покладання квітів і запалення свічок на Алеї Героїв Небесної Сотні.

Крім того, в Національному історико-архітектурному музеї "Київська фортеця" з 15 до 25 листопада триватиме фотовиставка "Майдан – фортеця духу".

Як повідомлялося, Київська міська державна адміністрація (КМДА) планує обмежити рух транспорту у центрі столиці у зв'язку із проведенням заходів до Дня Гідності та Свободи.

Читайте також:На кращий проект Меморіалу Героїв Небесної сотні надійшли 65 заявок із 12 країн