Події
22 листопада 2017
НБУ підвищив контроль за переказами в гривні
Метою прийняття постанови є посилення контролю за операціями небанківських фінансових установ та комерційних агентів банків з приймання готівки в гривнях для подальшого її переказу.
news-image

Національний банк України посилив контроль за небанківськими фінансовими установами та комерційними агентами з приймання готівки в гривні і подальшого її переказу.

Про це повідомляє прес-служба НБУ, пише «Є!» з посиланням на Економічну Правду.

Відповідні норми містяться у постанові Правління Національного банку України від 17.11.2017 №116 "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 12 лютого 2013 року № 42".

Метою прийняття постанови - посилення контролю за операціями небанківських фінансових установ та комерційних агентів банків з приймання готівки в гривнях для подальшого її переказу.

На думку НБУ, прийняття постанови дасть змогу забезпечити прозорість таких операцій та уникнути ризиків використання прийнятої готівки в тіньових схемах.

Положення цього документу узгоджуються з положеннями Директиви (ЄС) 2015/2366 у частині зберігання коштів, отриманих від користувачів платіжних послуг, на окремих рахунках у банках.

Водночас для забезпечення відображення у бухгалтерському обліку операцій, Нацбанк вніс відповідні зміни до Плану рахунків бухгалтерського обліку банків України та Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку банків України. Про це йдеться у постанові Правління Національного банку України від 17.11.2017 № 117 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України".

"Реалізації норм постанови надасть користувачам можливість отримувати достовірну інформацію щодо відображення в бухгалтерському обліку операцій з приймання коштів небанківськими фінансовими установами або комерційними агентами банків для подальшого їх переказу за призначенням, з метою прийняття економічних рішень", - зазначили в НБУ.

Постанови № 116 та № 117 набирають чинності з 22 листопада 2017 року.