Суспільство
27 листопада 2017
ФСБ затримала у Москві польського історика та видворила його з Росії
Генрик Ґлембоцький вважає, що його видворення з РФ може бути пов'язане з лекціями про злочини СРСР проти поляків.
news-image

Польського історіка Генрика Ґлембоцького було видворено з Россії, передає «Є!» із посиланням на Польське Радіо.

Доктор Генрик Ґлембоцький поінформував, що його затримання росіянами було коротким, а співробітники російської Федеральної служби безпеки (ФСБ) не допитували його, а тільки представили йому документи, що зобов’язують його виїхати з країни. Історик Інституту національної пам’яті Польщі, який від суботи перебуває вже у Польщі, в ефірі TVP Info розповів про обставини його видворення з Росії.

Доктор Генрик Ґлембоцький сказав, що його затримали у ніч з п’ятниці на суботу на Ленінградському вокзалі у Москві після його повернення з Санкт-Петербурга. Потім співробітники ФСБ представили йому документ із наказом негайно покинути територію Російської Федерації без можливості повернення. Попри прохання поінформувати про причини депортації, росіяни відмовилися обґрунтувати йому це рішення.

«Я не отримав такої інформації, а також відмовився підписувати той документ. Звісно, мені довелося серйозно сприйняти ту вимогу і протягом однієї доби літаком я повернувся до Варшави», – сказав історик.

Доктор Генрик Ґлембоцький займався в Росії вивченням польсько-російських відносин минулих століть. Як сказав науковець, хоча він не знає причин рішення росіян, на його думку, це може бути пов’язано з його нещодавніми лекціями про долю поляків, убитих у результаті так званої польської операції НКВС під час Великого терору в СРСР.

«Виявляється, я не зможу продовжувати дослідження, теми, якими я займався, починаючи з XVIII століття і завершуючи XX століттям, можуть бути чомусь незручними для чинної влади», – додав він.

Історик наголосив, що він у безпеці, а з Росії виїхав без проблем.

«У мене склалося враження, що інформацію про моє затримання сприйняли так, нібито я перебуваю у якихось казематах під Магаданом, тоді як від суботи я вже в Польщі і нічого такого не відбувається, крім того, що протягом однієї доби мене видворили з РФ із забороною повторного в’їзду», – сказав доктор габілітований Генрик Ґлембоцький.

Водночас, на думку міністра національної оборони Польщі Антоні Мацєревича, вислання за межі Росії історика Інституту національної пам’яті Генрика Ґлембоцького може бути ворожим актом щодо істориків, які «показують рівень залежності та поневолення Польщі Радянським Союзом».

Як сказав він на хвилях Польського радіо, «це спроба сказати, що люди, котрі представляють у своїх працях аналіз того, якою насправді була радянська тоталітарна система, є небажаними для росіян».

Читайте також: Генсек Ради Європи почав відкрито лобіювати зняття санкцій з Росії