Суспільство
29 листопада 2017
Через відмову від вакцинації 2 тисячі українців захворіли на кір
Зростання захворюваності на кір відбувається в цілому по Україні.
news-image
Через відмову від вакцинації в Україні все більше людей хворіють на кір. Про це повідомляє «Є!» з посиланням на Еспресо.

У Запорізькій області в листопаді вже 122 людини захворіли на кір, 38 з яких вчились в одній школі. Зростання захворюваності на кір відбувається в цілому по Україні. При цьому найвищі показники - в Одеській та Івано-Франківській областях, де спалахи почали реєструвати ще влітку.

Впродовж 9 місяців 2017 лише в цих трьох областях вірусом заразилось майже 1,5 тисячі людей. Загалом за 9 місяців в Україні захворіло більше 2 тис. людей.

В МОЗ кажуть, що головна причина спалаху кору - низький рівень вакцинації. В 2016 році менше половини українських дітей були щеплені від кору за графіком.

На кінець серпня 2017 року другою дозою вакцини були захищені 61% дітей віком 6 років.

Всесвітня організація охорони здоров'я попереджала українців про епідемію кору ще в 2016 році.  

"Нам сказали у ВООЗ, що у наступному році буде кір, якщо не будемо вакцинувати своїх дітей. А Україна зараз має найнижчий рівень вакцинації у цілому світі, включаючи Африку. Це – велика проблема", - розповіла в. о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун.

Кір - це гостре вірусне захворювання, яке швидко та легко поширюється. Хворіють на вірус тільки люди, і зараження відбувається лише від людини до людини.

Найчастіше на кір хворіють діти та підлітки, однак захворіти може і дорослий. Вірусом може заразитись той, у кого або немає імунітету до хвороби (вакцинація), або хто не перехворів ним раніше. 

Якщо кір проходить без ускладнень, його лікують вдома під наглядом лікаря. Займатись самолікуванням вірусу не можна.

При корі призначають препарати, які допомагають хворому впоратися із симптомами й підтримати імунітет. Це жарознижуючі, препарати для полегшення кашлю, каплі від нежитю.

Висипи не лікують, вони пройдуть самостійно після хвороби. Також їх не рекомендують розчісувати, бо можуть з’явитись рани. Антибіотиками кір лікують лише тоді, коли вірус дає ускладнення.

Лікарі радять під час хвороби вживати побільше рідини, не перевантажувати організм важкою їжею та дотримуватись постільного режиму.

Найкраща профілактика - це вакцинація, переконують медики. Прививку роблять дитині у 12 місяців та 6 років. Імунізацію також проводять підліткам, які не перехворіли кором, у віці 15-17 років. Та дорослим до 35 роки.

Препарат, який зараз використовують в Україні, використовують і в інших країнах Європи. Він вважається найефективнішим і найбезпечнішим засобом.

Невакцинованим людям, які контактували із хворим і раніше на кір не хворіли, можуть провести пасивну імунізацію. Це коли вводять вакцину протягом перших днів після контакту. Вона може захистити від хвороби або забезпечити більш легкий її перебіг.

Легка форма кору, так само як і важка, робить хворого захищеним від вірусу на все життя. Повторні випадки захворювання трапляються, але дуже рідко. 

Читайте також:На 2018 рік припадає пік епідемії кору в Україні, - лікар-імунолог