Суспільство
30 листопада 2017
Бойовики “віджимають” один із найбільших в Україні меткомбінатів
Корпорація «Індустріальна Спілка Донбасу».
news-image
Корпорація «Індустріальна Спілка Донбасу» (ІСД) заявила про ризик втрати контролю над своїми виробничими активами, які розташовані в Луганській області.

Про це йдеться у листі генерального директора корпорації Олега Мкртчана, повідомляє “Громадське”, передає «Є!».

Зокрема, за сприяння представників незаконних збройних формувань, здійснюються грубі спроби втручання в діяльність ПАТ «Алчевський металургійний комбінат», ПАТ «Алчевський коксохімічний завод» і ПАТ «Екоенергія».

Юридично «Алчевський металургійний комбінат», коксохім та Екоенергія зареєстровані у Сєверодонецьку на Луганщині.

Мкртчан акцентував, що майнові права заставодержателів на значні частини промислових майнових комплексів наших підприємств мають Міжнародна фінансова корпорація (IFC), Європейський банк реконструкцій і розвитку (EBRD), а також ціла група міжнародних банків і фінансових інститутів, які фінансували розвиток різних елементів Алчевського промислового комплексу.

Примусова «націоналізація», «зовнішнє управління» або будь-які інші форми незаконного втручання в діяльність підприємств буде кричущим порушенням не тільки права власності підприємств Групи «ІСД», а й майнових прав міжнародних кредиторів, — зазначається в листі.

Раніше повідомлялося, що ці активи були «націоналізовані» бойовиками «ЛНР». Це були останні великі промислові активи, контроль над якими зберегли українські власники.

У разі повної втрати ефективного управлінського контролю над виробничими активами корпорація "ІСД", а також менеджмент ПАТ "Алчевський металургійний комбінат", ПАТ "Алчевський коксохімічний завод" та ПАТ "Екоенергія" не зможуть забезпечити подальшу діяльність виробничих активів, які перебувають в Алчевську, відповідно до законодавства України, - йдеться в заяві Мкртчана.

Власниками корпорації ІСД є бізнесмени Сергій Тарута, Олег Мкртчан (по 25% мінус 1 акція) та група інвесторів (50% + 2 акції), яких фінансував ВЭБ (Росія). Народний депутат Сергій Тарута заявляє, що його частка в корпорації арештована рішенням російських судів.