Шоу-біз та культура
30 листопада 2017
Сьогодні день народження Назарія Яремчука
Життя видатного співака обірвалося надзвичайно рано – він відійшов у вічність у 43.
news-image

Цього дня народився Назарій Яремчук (1951-1995) - популярний український естрадний співак, лауреат премії ім. Тараса Шевченка (посмертно), нагадує «Є!» із посиланням на Укрінформ.

Назарій Яремчук відомий, насамперед, виконанням українських пісень – «Чуєш мамо», «Зачаруй», «А матіоли цвіт», «Червона рута», «Водограй», «Смерекова хата», «Гай, зелений гай», «Родина», «Я піду в далекі гори», «Пісня буде поміж нас» та ін.

Народився Назарій Яремчук 30 листопада 1951 року в селі Рівня на Вижниччині (Буковина) в селянській родині, де був четвертою дитиною. І батько, і мати мали чудові голоси, співали, мати ще й грала на мандоліні.

У 12 років хлопчик залишився напівсиротою – помер батько. Навчався в інтернаті, мріяв стати географом – подавав в Чернівецький університет на географічний факультет, але не пройшов по конкурсу. Пішов працювати сейсмологом у Західноукраїнській геологорозвідувальній партії.

Тільки з другої спроби у 1970 році, коли Назарій уже був солістом «Смерічки», він зміг вступити до університету. У 1975 році, коли розпався дует Зінкевич-Яремчук, Назарій, отримавши диплом, влаштувався працювати старшим інженером на кафедрі економічної географії університету. Але любов до пісні виявилася сильнішою над усе – він повернувся до Чернівецької філармонії. А оскільки професійна естрада вимагала певної підготовки, закінчив також Київський державний інститут культури імені Карпенка-Карого.

У 70-х роках не було в Україні більш популярного ансамблю ніж «Смерічка» – він чарував слухачів національним колоритом та українським духом.

Довгий час на естраді в Яремчука було амплуа ліричного героя, але він говорив, що любить виконувати пісні, у яких сполучається лірика й громадянське звучання.

Він виступав перед солдатами, неодноразово бував з концертами у 30-кілометровій зоні відчуження, де виступав перед ліквідаторами Чорнобильської аварії.

Якось співака вкотре запитали, що для нього значить пісня. Яремчук трохи помовчав, а потім відповів:

«Пісня для мене – це все. Це вираження людських почуттів. Без пісні я не уявляю свого життя».

Життя видатного співака обірвалося надзвичайно рано – він відійшов у вічність у 43.