Суспільство
30 листопада 2017
Поклонська зі скандалом повернула орден за Крим Імператорському дому
Екс-прокурорка звинуватила Російський імператорський дім в лицемірстві через позицію щодо фільму "Матильда".
news-image

Депутатка Держдуми РФ Наталія Поклонська відмовилася від жіночого імператорського ордена святої Анастасії Узорішительниці, який у 2014 році їй вручила голова Російського імператорського дому Марія Мухранська-Гогенцоллерн "за збереження миру на Кримській землі". Про це Поклонська оголосила у своєму Facebook, звинувативши Російський імператорський дім в лицемірстві через позицію щодо фільму Олексія Учителя "Матильда", проти якого вже не перший місяць бореться екс-прокурорка Криму, передає «Є!»

На думку депутатки, ставлення до "Матильди" "стало лакмусовим папірцем порядності й справжнього ставлення до "Святої Царської Сім'ї, до віри, до захисту устоїв Батьківщини в цілому".

На початку листопада представник Російського імператорського дому Олександр Закатов заявив, що судячи з трейлера, "Матильда" - "це, перш за все, не витвір мистецтва, а товар, дуже дешевий і не дуже якісний". Такої ж думки, за його словами, дотримується глава Імператорського дому велика княгиня Марія Володимирівна. На питання про те, чи планують представники Імператорського дому дивитися картину, Закатов відповів негативно.

Як зазначив Закатов, Російський імператорський дім розуміє тих людей, чиї почуття ображені, однак негативно відгукнувся щодо кампанії заборони, яку влаштувала екс-прокурорка.

"Якби не було кампанії, яку влаштувала пані Поклонська, то ще менше було б глядачів і уваги до цього фільму", - сказав він.

Така позиція вкрай не сподобалася Поклонській. Вона обурилася тим, що Марія Володимирівна та її офіційний представник Закатов виступили проти заборони фільму і навіть "незрозуміло з якої причини" визнали наявність любовного зв'язку між спадкоємцем престолу майбутнім Миколою II і балериною Матільдою Кшесинською, про яку розповідає картина Учителя.

За словами Поклонської, ще гірше вчинив "так званий представник об'єднання членів сім'ї Романових в Росії пан Арцишевський", який заявив, що "в картині немає нічого образливого", і назвав інтимний зв'язок цесаревича з балериною "історичним фактом". Коментуючи діяльність Поклонської в цьому напрямку, він заявив, що "вся ця істерія просто смішна".

"Ось справжнє обличчя таких об'єднань, які спекулюють на царському прізвищі. Дуже схоже на ситуацію 1907 - 1917 років, коли Государя не просто критикували, а готували цілі комбінації з його дискредитації і повалення з престолу його ж найближчі родичі", - з обуренням зазначила Поклонська в пості, додавши, що "таке ставлення деяких членів дому до верховної влади згодом перейшло в справжню змову".

Звертаючись до великої княгині Марії Володимирівні, депутатка поцікавилася, чому та не заступилася "за честь тих, чиїм прізвищем Ви спекулюєте".

"Якби Ви, Ваша "імператорська високість", вчинили по-іншому, то, можливо, не було б цього фільму, що оскверняє пам'ять Святої Царської Сім'ї", - написала вона.

Поклонська заявила, що не потребує титулу "кавалерственної дами жіночого Імператорського Ордена Святої Анастасії Узорішительниці", який присвоїв їй імператорський дім, і прийняла рішення повернути Марії Володимирівні Мухранській-Гогенцоллерн колись вручену їй нагороду.

Депутатка дала зрозуміти, що буде і далі "захищати честь і гідність нашої Святої Царської Сім'ї та Батьківщини", бо це "святий обов'язок кожного", а "наявність подібних" титулів "і" звань "тільки заважає, затьмарюючи розум від "високого статусу".

Фільм Олексія Учителя "Матильда" розповідає про роман майбутнього імператора Миколи II і балерини Матільди Кшесинської. Картина, яка викликала широкий громадський резонанс, вийшла в прокат наприкінці жовтня. Наталія Поклонська розгорнула широку кампанію боротьби за заборону фільму, за кілька місяців вона подала близько 40 різного роду заяв в наглядові та правоохоронні відомства. Однак дії депутатки не привели до якогось результату.