Світ
30 листопада 2017
У Францію з Росії завезли гриби, заражені радіацією
За останньою інформацією, сліди цезію були знайдені в грибах, які надійшли з Росії.
news-image
Франція виявила сліди радіоактивного ізотопу у імпортованих з Росії грибах. Про це 30 листопада заявив глава французького ядерного регулятора ASN, передає «Є!» з посиланням на Еспресо.

Відповідаючи на запитання про вплив хмари радіоактивного забруднення, що надійшла з Росії в жовтні, глава ASN П'єр-Франк Шеве повідомив, що рівень радіоактивного рутенію-106 у повітрі не становив загрози безпеці французів, проте контроль за імпортними продуктами харчування було посилено.

"За останньою інформацією, сліди цезію були знайдені в грибах, які надійшли з Росії", - сказав Шеве на засіданні Сенату з питань ядерної безпеки.

На початку жовтня німецьке федеральне відомство по захисту від радіації (BfS) повідомило про підвищений вміст в повітрі рутенію-106 в період з 29 вересня по 3 жовтня. 

Фахівці тоді виключили можливість аварії на будь-якій з російських атомних електростанцій, оскільки виміри показали підвищену концентрацію тільки одного елемента - рутенію-106.

Російське відділення екологічної організації Greenpeace закликало владу розслідувати можливі події, які могли призвести до потрапляння в атмосферу радіоактивного ізотопу рутеній-106 на Уралі.

У відомстві пояснили, що викид рутенія-106 стався у вересні цього року, а його найбільшу концентрацію виявили на південному Уралі поблизу комбінату "Маяк", що належить "Росатому".

Метеорологічна служба Росії тільки в кінці листопада підтвердила, що наприкінці вересня в декількох регіонах країни, недалеко від підприємства з виробництва компонентів ядерної зброї в Челябінській області, була зафіксована підвищена концентрація ізотопу рутеній-106. Вона майже в 1000 разів перевищувала звичайний радіаційний фон.

Водночас там відзначили, що концентрація рутенію "в десятки тисяч разів нижче гранично допустимої" і не становить небезпеки для населення.

Довідка:

Радіоактивний ізотоп - рутеній 106 утворюється в ядерному реакторі в результаті радіоактивного розпаду і в натуральному вигляді в природі не зустрічається. Він також використовується в медичному обладнанні для радіаційної терапії.

Читайте також:На Дніпропетровщині у суді підірвали дві гранати: є загиблі і поранені (фото)