США заявили про небезпеку «Північного потоку-2» для України
Проект може позбавити Україну приблизно 2 мільярдів доларів за річний транзит.
news-image

Реалізація проекту "Північний потік-2" підвищить вразливість Європи перед перебоями постачання російського газу та завдасть економічної шкоди Україні. Про це заявила офіційний представник Держдепартаменту США Хезер Науерт, передає «Є!» із посиланням на Єкономічну правду.

"Ми погоджуємося з багатьма нашими європейськими партнерами, що "Північний потік-2" та "Турецький потік" можуть посилити домінування Росії на газових ринках Європи. Це зменшить можливості для диверсифікації джерел енергії. Це може створити ризики у вже напруженому регіоні Балтійського моря, і це сприятиме досягненню Росії цілі у підриві України - що нас особливо непокоїть - припинивши роль України як транзитної країни для експорту російського газу до Європи", - сказала вона.

Окрім того, Науерт відзначила, що будівництво "Північного потоку-2" сконцентрувало би близько 75 відсотків імпорту російського газу до ЄС через єдиний маршрут, що може підвищити вразливість Європи перед перебоями в постачаннях російського газу.

"Тому ми вважаємо, що ці два проекти дозволять "Газпрому" перекрити транзит через Україну, все-таки задовольняти попит у Західній Європі, але це може економічно підірвати Україну, позбавивши її приблизно 2 мільярдів доларів за річний транзит", - додала вона.

Нагадаємо, парламент Данії ухвалив закон, що дозволяє заборонити прокладання газопроводу "Північний потік-2" через територіальні води країни.

Читайте також: Цього дня відбувся Всеукраїнський референдум щодо незалежності України