Україна
3 лютого 2015
Український омбудсмен має ряд претензій до порядку пропусків у зоні АТО
На думку правозахисників, порядок пропуску із зони бойових дій ставить під загрозу безпеку людей
news-image

Система пропуску через блокпости з окупованої території Донбасу має ряд недоліків, які наражають на небезпеку мирних громадян Донецької та Луганської областей бажаючих виїхати із зони бойових дій. Про це під час прес-конференції розповіла уповноважений ВРУ з прав людини Валерія Лутковська.

Крім того Лутковська зазначила, що сама процедура не зареєстрована Міністерством юстиції, немає чіткого поняття щодо надання не деяких документів – оригіналу або копії. Але найбільше її хвилює питання, як бути тим особам, які сьогодні все ж вирішили виїхати із зони бойових дій на мирну територію України і отримати статус внутрішньо переміщених осіб.

"Поясню, чому. Особі необхідно пройти всі блокпости "ДНР" і "ЛНР", прийти на перший блокпост Української Армії, здати там документи, повернутися через всі блокпости назад, прожити 10 днів, розуміючи, що дана сторона вже знає про бажання отримати перепустку для перетину умовної кордони, потім через всі блокпости повернуться до Української Армії і отримати інформацію – отримає особа пропуск чи ні", – зазначила омбудсмен.
Читайте також: Організація кордону із зоною АТО: Визначено коридори для проїзду на окуповані території

Вона вважає, що варто задуматися, не перешкоджає українська сторона бажаючим виїхати з небезпечної зони, просто створюючи передумови для ще більшої небезпеки? Вона побоюється, що люди, які бояться за свої життя, будуть використовувати інші шляхи, не виключено, що будуть намагатися пройти через поля, які можуть бути заміновані.

Крім того, правозахисник відзначають, що процедура пропуску виключає можливість проходження через контрольний пункт неповнолітніх без батьків, які з тих чи інших причин не можуть покинути зону бойових дій. Вона зазначає, що пропуск неповнолітнім оформляється тільки разом з пропуском батьків.