Політика
3 лютого 2015
Депутати Держдуми хочуть виставити рахунок Німеччині за напад на СРСР
Російські депутати запропонували вимагати від Німеччини відшкодування збитку за напад на СРСР.
news-image

Оцінкою суми, яку планують пред'явити як зобов'язання з репарацій, займеться спеціально створена робоча група, пише Є | Єдність.інфо із посиланням на Известия.

«Фактично Німеччина не заплатила СРСР ніяких репарацій за руйнування і звірства по час Великої Вітчизняної війни. З НДР після війни було укладено угоду про припинення стягування репарацій, з ФРН, і тим більше об'єднаною Німеччиною таких угод укладено не було, а значить, питання відкрите », - заявив депутат Держдуми від ЛДПР Михайло Дегтярьов.

Він нагадав, що Німеччина відшкодувала збиток навіть тим країнам, які не брали участь у Другій світовій війні. Так, за його словами, Ізраїль в рамках «відшкодування націонал-соціалістичних несправедливостей» отримав понад 60 мільярдів євро.

«Виходить, Німеччина виплатила компенсації шести мільйонам жертв холокосту, але при цьому проігнорувала 27 мільйонів убитих радянських людей. Думаю, що підсумкова сума репарацій в поточних цінах повинна бути не менше трьох-чотирьох мільярдів євро, які Німеччина повинна заплатити правонаступнику СРСР - Росії », - підкреслив парламентарій.

Експерти сходяться на думці, що хоча претензії до Німеччини обґрунтовані, стягнути репарації через 70 років після закінчення війни майже нереально.