Суспільство
6 грудня 2017
В Угорщині судять колишнього копа, який воював на боці “ДНР”
Згідно з матеріалами слідства.
news-image
Суд області Толна (південна Угорщина) розпочав розгляд справи колишнього правоохоронця Крістіана Легоцкі, який воював проти Збройних сил України на боці сепаратистів угруповання «ДНР», визнаного в Україні терористичним.

Про це повідомляє “Радіо Свобода”, передає «Є!».

На батьківщині за участь у бойових діях у складі іноземного збройного формування заарештованому загрожує до п’яти років ув’язнення. Колишній поліцейський свою провину заперечує, - зазначається в повідомленні.

У перебігу слідства стало відомо, що Крістіан Легоцкі завершив службу в правоохоронних органах на початку 2015 року. Відтак на одному з російських інтернет-порталів знайшов оголошення, адресоване іноземним громадянам, про можливість стати найманцем у збройних загонах бойовиків на окупованій частині Донецької області України.

Згідно з матеріалами слідства, Легоцкі приєднався до незаконних збройних формувань «ДНР», воював на їхньому боці проти ЗСУ, за що отримав відповідні нагороди.

21 вересня 2017 року він звернувся до посольства Угорщини в Москві, де йому видали тимчасовий шестиденний угорський закордонний паспорт. Того ж дня він прибув до Будапешта, де його впізнали та взяти під варту в аеропорті Ференца Ліста на підставі чинного ордеру на арешт, – розповіла Іветт Кіш, прокурор області Толна.

 Зі свого боку, підсудний визнав свою участь у бойових діях на боці донецьких сепаратистів. Проте він не вважає це злочином. Легоцкі заявив, що був таким самим солдатом, як і ті угорці, котрі приєднувалися до Французького легіону або ж його співвітчизники з подвійним ізраїльсько-угорським громадянством, що служили в смузі Гази.

Моя вина лише в тому, що я пішов воювати на Схід, а не на Захід. Якби це сталося десять років тому, я не постав би перед судом, бо тоді не існувало такої статті Кримінального кодексу. Отже, можна зробити висновок, що не я змінився, а помінявся навколишній світ, але відповідати за це доведеться мені. Це моя трагедія, – заявив найманець.

Наразі суд ухвалив рішення направити Крістіана Легоцкі на психіатричну експертизу.